Avui és el darrer dia del curs amb infants a moltes escoles. Ha estat sens dubte un curs molt excepcional, i força difícil. Des de l’assessoria del programa d’Escoles Verdes hem mirat de donar-vos suport i sobretot hem vist com heu treballat de valent, no només per a la seguretat del vostre alumnat sinó també per a mantenir l’esperit sostenible i transformador en un context molt difícil de gestionar.

Us volem felicitar per tota la feina que heu fet, i desitjar-vos unes vacances reparadores i molt bon estiu.

I perquè el curs vinent us sigui més fàcil d’organitzar l’acció d’Escola Verda, al nostre blog trobareu un calendari ambiental que us pot ajudar a decidir i planificar quines efemèrides ambientals celebrar i treballar amb els vostres alumnes el curs 2021-22.

Nosaltres encara continuarem treballant: farem una publicació especial per a les Escoles Bressol, que continuen rebent infants, i també us volem recordar que ara al juliol fem un cicle de formacions sobre biodiversitat. En una de les jornades es presentaran  projectes de ciència ciutadana per preservar la biodiversitat i en els quals podem participar des dels centres educatius per afavorir-la, i en les dues darreres es tractaran els impactes ambientals del nostre model de consum (alimentació i roba).

I, per acabar el curs i acomiadar-nos, com cada estiu us oferim un recull de lectures per a grans i petits per a gaudir de les merescudes vacances.

Per a petits i joves:

  • 30 contes per estimar més la natura: 30 contes o àlbums il·lustrats que ens permeten transportar-nos al mig d’un bosc, un prat o el fons del mar i impregnar-nos de l’essència de la natura i la vida. Estimem, cuidem i protegim la natura a partir d’aquestes lectures!
  • 31 contes sobre el mar: recull de contes sobre mars i oceans, a través a la lectura els infants poden submergir-se en el món fascinant dels mars i els oceans, conèixer-los i desenvolupar la seva curiositat i estima per cuidar-los i voler protegir la biodiversitat marina.
  • Club de lectura dels ODS: un llistat de lectures que cobreix molts temes relacionats amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030, pensada per a inspirar els joves per a contrarestar les conseqüències del canvi climàtic.
  • Col·lecció Miranda Y Tato: col·lecció de llibres per a tractar eles ODS. Aquí podeu trobar una anàlisi dels llibres
  • Recull de llibres per tractar el respecte al medi ambientrecull de la revista d’innovació educativa Educación 3.0.

Llibres per a gaudir a l’ombra:

  • Cosechas. Relatos de mucha gente pequeñallibre il·lustrat de breus relats poètics que parlen sobre agroecologia, drets humans (i terrícoles), sobirania alimentària, fronteres, economia … Relats carregats d’ironia i afecte, que reflexionen sobre l’actualitat i ens conviden a qüestionar les injustícies d’un sistema econòmic capitalista i a posar la vida al centre.
  • Un cambio de verdadl’escriptor ens explica el seu canvi de vida en marxar a fer de pastor i  desperta la nostra consciència ambiental, ens connecta amb aquells que ens van precedir i ens ajuda a comprendre el nostre present per transformar-lo en un estil de vida més senzill, en harmonia amb la natura.
  •  El agua y la vida: aquest llibre de Martí Boada ens presenta l’aigua com a font de vida, la seva diversitat i tots els seus possibles usos, tot això per arribar a un punt de reflexió sobre el present i futur paper de l’aigua a les nostres societats, els reptes i pressions sobre els recursos hídrics en l’àmbit mundial, així com les diverses formes de cooperació local o transfronterera entorn dels seus usos. Part dels beneficis de la venda de el llibre es donaran a UNICEF, a la seva àrea «Water, Sanitation and Hygiene»
  • Y ahora yo qué hago. Cómo evitar la culpa climática y pasar a la acción: sense catastrofismes ni culpa, eines per activar-te a tu mateix i impulsar el canvi en els altres, algunes de les arrels de la insostenibilitat i, per descomptat, les llavors disperses d’un futur que hem de cuidar i treballar. Amb temps, amb esperança i amb audàcia.
  • Un planeta de virus: un llibre de divulgació sobre virus i els seus efectes en l’ecosistema que ens pot fer canviar la nostra perspectiva
  • Los últimos niños en el bosque. Salvemos a nuestros hijos del trastorno por déficit de naturaleza: aquest llibre reuneix investigacions d’avantguarda que demostren com l’exposició directa a la natura és essencial per a un desenvolupament infantil sa: físic, emocional i espiritual. És un toc d’atenció, convincent i irresistiblement persuasiu, per recuperar la connexió entre els nens i la natura.

Llibres sobre el model agroalimentari i el seu impacte ambiental i social:

  • Ciudades hambrientas: l’alimentació ha modelat des de sempre l’arquitectura de les ciutats. Aquest és un llibre sobre com mengen les ciutats, un estudi insòlit i revolucionari que examina la forma en què la producció moderna d’aliments ha danyat l’equilibri de l’existència humana i revela un dilema centenari encara per resoldre, que podria ser la clau per molts problemes actuals com l’obesitat, l’inexorable augment dels supermercats o la destrucció del món natural. Una advertència sobre el malbaratament i la destrucció causada pels sistemes alimentaris actuals, i una guia per corregir els seus errors.
  • Quién alimenta realmente al mundo? El fracaso de la agricultura industrial y la promesa de la agroecologia: és un plaer llegir la Vandana Shiva, considerada una de les millors comunicadores del món asiàtic. En aquest volum ens explica com la biodiversitat ens alimenta i ens fa reflexionar sobre la necessitat d’un canvi en el model agro-alimentari global.
  • Grandes granjas, grandes gripes: aquest volum explora malalties infeccioses, agricultura, economia i ciència juntes, i juxtaposa fenòmens espantosos com els intents de produir pollastres sense plomes, els viatges en el temps microbians i l’Ebola. També ofereix diverses alternatives més sensates. Algunes iniciatives com les cooperatives agrícoles, el maneig integrat de patògens i els sistemes mixtos de cultius i bestiar, per exemple, ja estan fora de la xarxa de l’agronegoci.
  • Tu dieta puede salvar el planeta: Aitor Sánchez Garcia, nutricionista, reflexiona sobre com hem arribat a aquesta situació d’alt impacte mediambiental i analitza cada un dels factors que ens han conduït fins això, per promoure el canvi cap a un consum responsable.

Llibres d’anàlisi crítica:

Llibres gratuïts de l’Observatori del Deute en la Globalització (ODG). L’ODG és un observatori d’investigació que elabora una anàlisi crítica per mostrar els impactes i riscs visibles (i no visibles) del sistema polític i econòmic, produint eines que faciliten la interpretació del context actual. Realitzen  campanyes per a la mobilització i transformació social front a les desigualtats socials, econòmiques, ambientals i de gènere, amb la voluntat d’incidència política i denúncia dels actors polítics i econòmics que identifiquen com a responsables. Ofereixen les següents publicacions gratuïtes en format digital o en paper:

  • Llibre “Pactes verds en temps de pandèmies”aquest llibre analitza el New Green Deal alhora que reconeix el treball de molts col·lectius i moviments que han conformat pactes verds alternatius a la línia oficial i que no tenen cap inconvenient a abordar una crítica estructural, sistèmica i radical al capitalisme, el patriarcat i el colonialisme.
  • Llibre “Béns comuns i necessitats col·lectives”conté diferents reflexions sobre el paradigma neoliberal i la cruïlla de camins en què ens trobem i els possibles canvis i resistències que venen. És un recull de quinze capítols d’autores de perfils diversos, tant de renom acadèmic com d’àmbits més activistes, dividits en dos blocs: un bloc quatre capítols que miren al passat, i intenten respondre la pregunta d’on venim, i un segon bloc d’11 capítols que miren al present i busquen respondre la pregunta cap on anem.
  • Guia “Next Generation EU: més ombres que llums”:  anàlisi en profunditat dels fons europeus de recuperació i resiliència, coneguts pel nom Next Generation EU, assenyalant les seves oportunitats i aprofundint en les seves deficiències per a concloure apuntant vuit propostes dirigides al Govern de l’Estat espanyol perquè els fons NGEU puguin contribuir a una transformació veritablement eco-social i justa.

Llibres d’Educació Ambiental en obert:

  • Somos Naturaleza. Metodología de lo sensorial y emocional en la educación ambiental: Aquesta publicació recull un mètode de treball desenvolupat durant tres anys pel Centre de naturalesa “El Remolí”, en el qual es sistematitza l’exploració del món dels sentits, del sensorial i l’emocional, en el medi natural. Amb aquesta metodologia es pretén que les activitats es converteixin en experiències vitals perquè es produeixin canvis individuals i socials que provoquin una millora ambiental i un desenvolupament sostenible. L’eina de treball és una baralla de sensacions i emocions. En el llibre es descriu com utilitzar aquesta baralla i les àrees d’investigació.
  • Talleres educativos para construir ecodestrezas: recuperando las habilitades que nos permiten reducir el impacto ambiental en nuestra vida cotidiana y aumentar nuestra resiliència: llibre de la sèrie “Educación Ambiental” que pretén ser un recurs per a educadors, monitors, dinamitzadors socials i altres persones interessades a organitzar tallers pràctics, divertits i enriquidors, per construir ecodestreses. El conjunt de propostes presentat és divers: des d’aprendre a preparar els nostres propis productes de neteja, sense productes químics agressius per al medi ambient o la salut, a produir el nostre propi adob per l’hort o els testos amb les restes orgàniques que habitualment van a parar a la brossa. Llibres en PDF de la sèrie “Educación ambiental” del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico.
  • Reflexiones sobre educación ambiental II. Artículos publicados en la Carpeta Informativa del CENEAM 2000-2006: aquest llibre recull una selecció d’escrits publicats en secció “Signatura del Mes” de la Carpeta Informativa del Centro Nacional de Educación Ambiental els anys 2000 i 2006. A través d’ells és possible apreciar l’evolució del pensament i de les actuacions, i reconèixer els reptes i els dilemes bàsics que es plantegen en el camp de l’educació ambiental: qualitat i paper dels equipaments, metodologies, perspectives curriculars, estudis sobre actituds , perfils dels educadors ambientals, canvi climàtic, consum, agenda 21, participació, conflictes ambientals…

 

Us desitjem molt bon estiu!