La natura és la vida, nosaltres som natura. És imprescindible que entenguem això i que encara que visquem en pobles grans o en ciutats busquem la manera de vincular-nos al màxim amb el nostre entorn natural. Per això, sempre que puguem, és important que fem excursions a l’escola o en família, vacances a la natura, colònies escolars… Impregnem la nostra vida amb natura!

En aquests moments, però, ens trobem en una situació en què és complicat sortir dels nostres municipis a causa de les restriccions de mobilitat adoptades per la Covid-19, i només podem gaudir de la natura en parcs urbans o entorns naturals de la comarca. A les comarques de Lleida, tant a la plana com a la muntanya, hi ha molts espais naturals protegits d’alt valor ecològic i paisatges bells i  interessants, que podreu visitar en funció de la comarca on et trobis. Us diem els més importants, els coneixeu? el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, el Parc Natural del Cadí-Moixeró, la Serra del Montsec, i ja a la Plana, la Reserva Natural de Mas de Melons i Secans de Lleida.

Cliqueu la imatge i trobareu consells, informació i recursos perquè pugueu planificar i gaudir la vostra excursió. I si no us voleu desplaçar, us animem a què sortiu de casa i de l’escola i feu una passejada a l’aire lliure pel vostre terme i us preneu un bany de natura.

I ara que s’apropa Sant Jordi, us proposem posar en contacte amb la natura a tots els infants i famílies a través dels contes. Avui us portem un recull de 30 contes o àlbums il·lustrats que ens permeten transportar-nos al mig d’un bosc, un prat o el fons del mar i impregnar-nos de l’essència de la natura i la vida. Estimem, cuidem i protegim la natura a partir d’aquestes lectures!

Bona lectura, i si pot ser, millor a l’aire lliure i a la natura!

 

1. L’ABELLA DE LA MEL
Autora: Kirsten Hall

Aquesta és la història de la vida de les abelles durant un any (de primavera a primavera). Aquest conte relata les diferents etapes de la recol·lecció del nèctar i la fabricació de la mel, i està acompanyat d’il·lustracions amb estil cartoon fetes per l’Isabelle Arsenault.

2. L’ABELLA I JO
Autora: Alison Jay

L’abella i jo tracta sobre una abella que entra volant per la finestra d’una casa i espanta una nena. Aquesta nena atrapa l’abella, però comença a sorgir una bonica amistat entre les dues. És una història que introdueix els infants en la interdependència del món natural i el món artificial.

3. A LA RECERCA DE LA FLOR MILESCLATS DAURADA
Autor: Benjamin Flouw

Aquesta història gira al voltant d’en Guillot, un enamorat de la natura. Un dia descobreix una flor molt i molt misteriosa: la milesclats daurada. La recerca d’aquesta flor es convertirà en la trama principal del nostre protagonista!

04. AL PRAT
Autor: Yukiko Kato

L’infant que protagonitza aquest conte és molt curiós! Durant aquesta història, es trobarà amb una papallona que perseguirà fins a perdre-la de vista, però trobarà un saltamartí! Entendrà que pot escoltar tota mena de sorolls al prat.

5. AMB CALMA
Autora: Rachel Williams

“Amb calma” són 50 històries naturals que descriuen el centenar de meravelloses transformacions que ocorren just davant nostre. Quants processos de la natura pots arribar a descobrir a l’aire lliure si et prens les coses amb calma?

06. ANEM A L’OCEÀ
Autors: Timothy Knapman i Wesley Robins

En aquesta història acompanyaràs a la Berta, en Bernat i el seu gos en un viatge pel fons marítim. Vols descobrir un munt de criatures increïbles? Les podràs trobar des de la vora de la platja fins a la zona més fosca i profunda de l’oceà. De la mateixa col·lecció trobem “Anem a la selva”, súper interessant també.

07. L’ANNA PARLA AMB ELS PEIXOS
Autora: Magi Marcé

En aquest llibre trobaràs el vessant científic del coneixement dels principals peixos del mar mediterrani i la part lúdica d’un conte infantil. Et permetrà identificar fins a 64 peixos, pops, meduses i algues. Dins aquesta col·lecció també podràs trobar els llibres “L’Anna i els peixos pelàgics”, “L’Anna i els peixos abissals” i “L’Anna i els peixos de la possidònia”.

08. L’AVELLANA
Autora: Anne-Florence Lemasson

Aquest conte et relata l’arribada de l’hivern. La neu ha cobert una petita avellana que s’ha deixat un esquirol i altres animals s’acosten a poc a poc fins que la primavera arriba de nou!

09. CENT LLAVORS QUE VAN VOLAR
Autora: Isabel Minhós Martins

Aquest és un llibre que exalta la importància que té el bosc. Celebra la resistència de les llavors i la intel·ligència dels arbres i la natura. T’animes a formar part d’aquesta experiència dins del bosc?

10. CONTES PER SALVAR EL PLANETA
Autors: Pablo Ferri, María Cristina Ramos i Anna Casals

La natura, els animals i els nens i nenes són els protagonistes d’aquests 6 contes. Es tracta d’un llibre il·lustrat que planteja els principals problemes mediambientals a què ens enfrontem tots nosaltres! Són històries plenes de valor i esperança.

11. EL DARRER ARBRE DE LA CIUTAT
Autor: Peter Carnavas

En Marc és el protagonista d’ “El darrer arbre de la ciutat”. Quan veu que han tallat l’últim arbre que quedava a la ciutat l’envaeix una profunda tristor. Aquest llibre tracta sobre les reflexions del nostre protagonista i com troba la manera de fer un món millor.

12. DESCOBREIXO ELS ARBRES
Autor: Vincent Albouy

Aquesta és una guia que et dóna les claus per reconèixer els arbres i comprendre millor com funcionen al llarg de les estacions. Auró, tell, avet, roure, olivera, castanyer, bedoll, pomera… Ja els coneixes tots? Descobreix els seus secrets! D’aquest mateix autor podràs trobar un altre conte anomenat “Descobreixo les bestioles”. Genial!

13. L’ERUGUETA GOLUDA
Autor: Eric Carle

En aquest conte et trobaràs amb una eruga molt i molt petita, però amb molta gana. Pàgina rere pàgina veuràs com l’erugueta anirà menjant fins que, finalment, es converteixi en una papallona!

14. L’ESTIU JA ÉS AQUÍ!
Autor: Albert Asensio Navarro

En aquest cas et parlem d’una col·lecció de quatre llibres (“La tardor ja és aquí!”, “L’hivern ja és aquí!” i “La primavera ja és aquí”) que està dirigida a nens i nenes a partir de quatre anys perquè juguin i descobreixin els canvis que comporta cada estació de l’any.

15. LA GRAN ORQUESTRA DEL BOSC
Autor: Genechen G.

Has pensat mai a aixecar-te molt d’hora durant la primavera per sentir els sorolls de tots els elements de la natura? Si ho fas descobriràs com els músics de la Gran Orquestra del Bosc van afinant. No et perdis el gran concert que prepara el director d’aquesta orquestra.

16. LA GRAN ENCICLOPÈDIA DE LA NATURA
Autor: Vincent Albouy

Vols descobrir la natura en tota la seva bellesa i diversitat? Aquest llibre t’ajudarà amb les seves magnífiques il·lustracions que vénen acompanyades de fitxes identificatives i d’anècdotes divertides sobre cada espècie.

17. EL GRAN LLIBRE DE LES CUQUES
Autor: Yuval Zommer

Tots i totes sabem que el món és ple de bestioles increïbles! El gran llibre de les cuques t’aportarà moltíssimes dades perquè, així, els nens i nenes comencin a explorar l’àmplia gamma d’insectes que es troben a la nostra Terra. Aquest llibre forma part d’una col·lecció fascinant on hi ha títols com “El gran llibre de les flors”, “El gran llibre dels ocells”, “El gran llibre de les bèsties” i “El gran llibre del mar”.

18. LA GRETA I ELS GEGANTS
Autor: Zoe Tucker

Aquest és un llibre inspirat en l’activista Greta Thunberg i el seu esforç per salvar el món. La història explica que la Greta es troba al bell mig d’un bosc on uns gegants començaran a talar arbres per crear pobles i ciutats, fins a tal punt que no quedi bosc. Però la Greta té una gran idea!

19. INFINIT, ELS CICLES MÀGICS DE L’UNIVERS
Autora: Soledad Romero Mariño

Aquest és un llibre que mostra els cicles màgics de l’univers. Vols tenir un increïble viatge per l’Univers? Descobreix que totes les coses que hi ha en aquest, quan arriba a la seva fi, comencen de nou. Res desapareix del tot.

20. INVENTARI IL·LUSTRAT DELS ARBRES
Autora: Virginie Aladjidie

Aquest inventari reuneix aproximadament unes 60 espècies diferents d’arbres d’Europa i de la resta del món. Té un vocabulari molt senzill i unes il·lustracions que ajudaran als infants a relacionar els diferents tipus de fulles, boscos i escorces. Aquest llibre forma part d’una col·lecció on també hi han inclosos “Inventari il·lustrat de les flors”, “Inventari il·lustrat dels animals”, “Inventari il·lustrat dels insectes”, “Inventari il·lustrat dels ocells” i “Inventari il·lustrat dels mars”.

21. LLOBATONS
Autor: José Carlos Román

Llobatons és un llibre que relata la història d’un nen que descobreix que en el bosc, com en la vida, les coses no sempre són el que semblen. Vols saber què descobrirà el nostre protagonista i com relacionarà el bosc amb la vida?

22. LES METAMORFOSIS
Autor: Colas N.

Mai t’has preguntat com una eruga es pot convertir en una preciosa papallona? I com es va formar la Tarra? Com es transforma una petita llavor en una flor? En aquest llibre trobaràs dotze metamorfosis fascinants!

23. L’OLÍVIA I LES PLOMES
Autores: Susanna Isern i Esther Gili

La protagonista d’aquesta història es diu Olívia i té un poder molt especial: pot parlar amb els animals. Un dia, l’Olívia es trobarà amb un peix que li encarregarà cercar tantes plomes com li sigui possible. Per què serà? Tindrà a veure amb la millora del planeta?

24. OLOR DE MADUIXA
Autora: Joana Raspall

“Olor de maduixa” és un recull de més d’un centenar de poemes basats en el camp, el bosc, la primavera, la tardor, les fruites i els bolets, les flores, les plantes, les olors, les sensacions, etc. de Joana Raspall. També et recomanem “Bestiolari”, el recull de poemes de la mateixa autora sobre els animals.

25. QUANTS ARBRES FAN UN BOSC?
Autor: Barroux

Aquest llibre ens convida a pensar quants arbres calen per fer un bosc. Els animals pensen que saben la resposta, però no hi ha manera que es posin d’acord! És un relat que et farà entendre i respectar totes les opinions dels animals, fins i tot la dels més petits.

26. SALVATGE
Autora: Emily Hughes

Salvatge ens explica la història d’una nena que viu molt feliç a la natura. Els animals li han ensenyat a menjar, parlar i jugar, per tant la protagonista es converteix en una nena valenta i lliure. No obstant això, un dia arriba a la natura un animal molt semblant a ella…

27. LA SELVA DEL PERESÓS
Autora: Sophie Strady

Aquest és un llibre que explica com cada any al món desapareixen 13 milions d’hectàrees de boscos (el 90% de la desforestació és il·legal) i com aquesta destrucció amenaça la supervivència de moltes espècies, com és el cas del peresós del Brasil.

28. SI AVUI VENS AL BOSC
Autora: Rachel Piercey

Ens trobem davant d’un llibre de poesies que relaten el dia a dia de la meravellosa natura. Descobreix els secrets i la màgia del bosc en un viatge de primavera on trobaràs una gran quantitat d’elements imprescindibles per a la Terra.

29. SOM AQUÍ
Autor: Oliver Jeffers

“Som aquí” és un àlbum il·lustrat que explica als petits què és el planeta Terra, el lloc on viuran tota la seva vida. És un llibre que respon a moltes de les preguntes que es fan els infants i els ajuda a descobrir la importància d’aquest món.

30. UN TALP AL MEU JARDÍ
Autors: Martí Gironell i Coaner Codina

Aquesta història narra la descoberta de dos germans, en Quim i el Pep: han trobat un talp al seu jardí! Aquests ajudaran al talp a aconseguir trobar el camí cap a casa seva, que està ple de trampes. Endinsa’t en aquesta aventura subterrània!