El Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica va ser creat l’any 2013 pels Departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i Educació de la Generalitat de Catalunya i l’Associació Vida Sana, i està enmmarcat en la Setmana BIO.

El seu objectiu és reconèixer i incentivar la realització de projectes i línies de treball dels centres educatius de Catalunya que promouen el coneixement de l’agricultura, la ramaderia i l’alimentació ecològiques entre el propi alumnat del centre com també cap al conjunt de la comunitat educativa i el seu entorn. 

El guardó s’atorga als projectes que incorporen valors socials, econòmics i ambientals, en concordança amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibleels 10 elements de l’Agroecologia de la FAO.

 

Enguany, el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica 2023 ha distingit, amb el 1r premi, l’Escola Sobirans d’Arenys de Munt, pel seu projecte d’hort ecològic i de treball amb productors locals.

El 2n premi s’ha atorgat a dos centres: l’Institut Escola Àngela Bransuela de Mataró, amb un projecte sobre la cadena alimentària,i l’Institut Almatà de Balaguer, amb el projecte Bosc Comestible

L’entrega de premis va tenir lloc el passat divendres 20 d’octubre a l’escola 21 d’Abril de l’Aldea, guanyadora  de l’edició anterior.

Moltes felicitats a les guanyadores!

El projecte del Bosc comestible va sorgir d’un grup d’alumnes de 1r i 2n ESO de l’Institut Almatà amb el propòsit de contribuir a l’estratègia Farm to Fork. L’estratègia De la Granja a la Taula és una iniciativa de la Comissió Europea que té com objectiu que els sistemes alimentaris siguin justos, saludables i respectuosos amb el medi ambient. En concret, l’objectiu del Bosc Comestible està aliniat amb l’objectiu 2,1: garantir la producció sostenible d’aliments.

El projecte consisteix a plantar a l’Institut diferents plantes comestibles (arbòries, arbustives i herbàcies) que permetin recolectar fruits durant el curs. Es pretén tant promoure l’agricultura ecològica i de proximitat, com augmentar els espais verds multifucionals al pati i que puguin actuar també com a refugi climàtic.

El Bosc Comestible va ser un dels projectes guanyadors del premi Joves pel Demà 2022.