10913825292?profile=RESIZE_584xAquest curs el consum responsable serà un eix de treball molt present als seminaris de les escoles verdes de Lleida. Gairebé tots els centres realitzeu accions sobre consum  sostenible, i en alguns seminaris, les escoles verdes s’han proposat fer un treball en xarxa sobre aquest tema, que esperem que el puguem compartir en els Fòrums d’EV  que celebrarem la primavera.

El consum en sí mateix no és dolent, és necessari per a la nostra vida, però el problema és quan la manera que tenim de consumir genera desigualtat i sobrepassa la capacitat de regeneració de l’ecosistema planetari que ens manté vius. El dia 15 de març és el dia del consumidor i també el Dia Mundial del Consumidor responsable. L’Objectiu de Desenvolupament Sostenible número 12 marca un seguit de fites entorn la producció i el consum responsables.

El consum responsable (o consum conscient o crític) és aquell que ens permet viure de forma més sostenible, respectant el medi natural i la nostra salut, i sense contribuir a les injustícies socials. Tot allò que consumim s’ha obtingut a partir d’un recurs i s’ha creat en una cadena de producció i distribució en la qual han intervingut diferents persones. Sovint, darrere dels productes que consumim hi ha explotació, violacions dels drets humans i degradació del medi ambient. A més hem de ser conscients que no tots els països del món consumim amb la mateixa mesura, i que els països anomenats “desenvolupats” fan servir altres països com a mines d’extracció de recursos i abocadors de residus. El consum responsable és aquell que es fa per satisfer una necessitat autèntica i considerant les opcions que tenim per satisfer-la, triant aquells productes que ens donen més garanties de sostenibilitat, considerant l’impacte en el medi ambient, l’impacte positiu en l’àmbit social i la nostra salut.

10913826077?profile=RESIZE_710xTambé ens cal reflexionar sobre el nostre model de consum i algunes associacions que la societat de consum reforça amb mecanismes com la publicitat. No només ens cal canviar reduir el consum i canviar-ne el model perquè el nivell de degradació del planeta és crític, també perquè els estils de vida que propicia la societat de consum no ens estan fent més felices. Cal deslligar la idea de consum de la idea de felicitat o realització personal, i revisar les nostres necessitats materials.

I per últim, ens cal educar sobre el valor de les coses. Quan fem servir els objectes o els consumim sovint no som conscients de tot el que ha calgut per a que aquell producte acabi a les nostres mans: extracció de recursos, contaminació derivada dels processos d’extracció, producció i distribució, i el treball de moltes persones que l’han pogut fer en condicions diverses… Si evitem malbaratar un recurs que és aprofitable o allarguem la vida dels productes que ja tenim evitarem generar més impacte.

 

Davant d’aquest repte, què podem fer a l’escola? Aquí us deixem algunes idees i recursos

EXEMPLES D’ACTIVITATS:

  • Activitat “Som conscients de tot el que s’amaga quan consumin? Les joguines” (CM): activitat per a cicle mitjà de primària. Partint de les joguines es pretén que l’alumnat reflexioni sobre la influència que té la publicitat en els nostres hàbits de consum, fent reflexionar a l’alumne sobre la publicitat, el consum… Es treballa el sentit crític i es plantegen alternatives de consum responsable, a través de simular el funcionament que segueixen les campanyes de les Organitzacions No Governamentals (ONG).
  • Activitat “Sostenibilitat i consum responsable” (CS i ESO): una proposta per cicle superior de primària o primers cursos de l’ESO que es basa en el visionament de dos vídeos de TV3 i el disseny i confecció de cartells publicitaris que giren al voltant del consum responsable. La base per al treball és la consulta d’una pàgina web de Greenpeace i el treball de grup que es realitza amb eines telemàtiques.
  • Un exemple de projecte escolar dedicat al consum responsableel projecte “Compromís de Consum Responsable de les escoles del Poble Sec”, amb l’alumnat de tres escoles del Poble Sec
  • Demanda insostenible: activitat d’1 hora per a l’ESO per valorar les conseqüències de l’ús insostenible dels recursos.

10913830260?profile=RESIZE_400x

També pots tornar a les publicacions del blog:

 

GUIES I MONOGRÀFICS:10913830287?profile=RESIZE_400x

10913830689?profile=RESIZE_400x

 

 

PÀGINES WEB:

  • Consum responsable del Departament d’Educació: amb consells de consum classificats per edats, des dels 0 als 18 anys.
  • Agència Catalana del Consum: amb informació sobre els drets del consumidor, consells de consum, iniciatives i l’assistència que ofereix l’Agència
  • Escola del Consum de Catalunya: és un servei públic gratuït creat per l’Agència Catalana del Consum de la Generalitat de Catalunya. El seu objectiu és afavorir la presència de l’educació en consum dins de l’àmbit educatiu català, posant al servei de la ciutadania una diversitat d’activitats i oferint-li assessorament en matèria d’educació en consum.
  • Consume mejor- Greenpeace: portal amb consells de consum responsable classificats per tipus de producte

 

VÍDEOS CURTS10913830872?profile=RESIZE_584x

DOCUMENTALS:

 

#consumresponsable #consumconscient #consumcritic  #escolaverda

10913830899?profile=RESIZE_710x