8564185255?profile=RESIZE_710xLa roba forma part de la nostra vida quotidiana tant com altres temes que treballem més sovint en l’àmbit ambiental com l’alimentació, l’energia o els residus. No obstant, sembla que no en parlem tant tot i que, segons la conferència de la ONU sobre comerç i desenvolupament, la indústria de la moda és la segona més contaminant el món. La mitjana de consum de roba a Espanya és d’un parell de peces per mes i persona. Com els armaris no són infinits, això vol dir que també llencem una quantitat de roba equivalent, i un 89% dels residus tèxtils van a parar a l’abocador.

El tema de la roba és un tema complex. Podem pensar en l’impacte ambiental de la seva producció i distribució, en els materials que es fan servir per produir-la o en com la gestionem com a residu. També emergeixen temes de justícia social, amb la deslocalització de les empreses tèxtils i les situacions de vulnerabilitat de molts dels seus treballadors i treballadores. La roba que duem ens defineix i, a més a més, socialment hem establert dinàmiques de renovació constant del nostre vestuari. Molts dels consumidors de roba prioritzem els preus baixos i les peces d’usar i llençar, per a un producte del que no ens hem plantejat, tant com en d’altres, la manera de poder gestionar bé els seus residus.

Existeixen alternatives de consum conscient, reutilització i reciclatge de la roba que potser no ens han explicat mai. Per això avui us proposem una sèrie de recursos per estar més informades sobre aquest tema i per a poder fer activitats a classe que ens facin replantejar el nostre consum de roba.

8564175872?profile=RESIZE_710x

Per a informar-se

  • Roba. Nums. 39 i 40 de la Revista Opcionsla revista opcions va fer el 2012 un reportatge completíssim sobre la roba i el seu impacte en els seus número 39 i 40, que ja podeu trobar en obert. Els temes que tracta són: quanta roba comprem, on es confecciona, com distingir la qualitat que té una peça de roba, som el que vestim, podrem vestir tota la humanitat a aquest ritme de creixement?, que hi ha de l’explotació laboral en la confecció?, on es feta la roba, i opcions de consum i de no consum.

8564110659?profile=RESIZE_584x

Font: Opcions num. 39. Roba

  • Som allò que vestim. Guia per al consum responsable de roba:  guia de l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració de ECODES, SETEM, AIRE i Roba Amiga. Informa sobre l’impacte social i ambiental del tèxtil i el món de la moda, i ofereix consells i recomanacions per actuar des del consum quotidià. No només en el moment de comprar la roba, sinó també a l’hora de considerar alternatives sostenibles després d’utilitzar-la: afavorir-ne la reutilització i garantir-ne el reciclatge.
  • Moda, industria i drets laborals. Guia per a un consum crític de roba: aquesta guia aborda el tema de la roba des de la vessant de la justícia social. Presenta un recull de dades i de reflexions que resulten del treball de denúncia, sensibilització i cooperació, realitzat per la Campanya Roba Neta.

Recursos per a l’aula

Activitats i fitxes

  • El cicle de la robaActivitat d’Educació per a la Sostenibilitat sobre el cicle de la roba, problemàtiques i alternatives, per a 3er i 4rt d’ESO.
  • Prêt-à-porter: activitat de la Guia Hàbitat pensada per a nois i noies de 10 a 16 anys. Ajuda a comprendre que tradicionalment els materials per confeccionar els vestits provenen de les plantes i els animals, a conèixer i analitzar l’origen dels teixits utilitzats actualment i a diferenciar entre alguns recursos renovables i d’altres no renovables
  • Els teixits més habituals: explicació breu i visual dels diferents materials dels que està feta la roba de la Guia Hàbitat
  •  10 talleres diferentes sobre consumo crítico y responsablerecull d’activitats que es poden fer a classe per a repensar el nostre consum, algunes específiques de la roba.

Vídeos motivadors com a punt de partida:

8564062066?profile=RESIZE_710x

  • Moda versus exclavitudvídeo de 4 minuts que analitza la violació dels drets laborals del model de “Fast Fashion”

Articles com a punt de partida:

Aplicacions

Campanyes

  • Campanya Roba Neta: campanya a favor dels drets laborals de les persones treballadores del món tèxtil i que investiga, movilitza, presiona i denuncia casos de violació dels drets laborals. S’hi pot col·laborar sobretot fent difusió a les xarxes.