El Servei comunitari per a l’alumnat de secundària consta de diferents accions educatives al llarg del curs que volen promoure que els alumnes experimentin i protagonitzin accions de compromís cívic i posin en joc les seves capacitats per canviar el seu entorn social i ambiental.

El passat 15 de març, el Comitè Ambiental de l’Institut Almatà de Balaguer va organitzar una jornada de ‘plogging’ amb la participació d’uns 50 alumnes de 3r d’ESO dins del programa Escoles verdes i Servei comunitari.

El terme plogging prové de les paraules “jogging” i “plocka upp”, que en suec significa recollir. Va ser el suec Erik Alhström, qui al traslladar-se a viure a Estocolm a l’any 2016 va detectar un paisatge ple d’escombraries en les seves sortides amb bicicleta. A l’adonar-se que en les seves rutes la brossa continuava al mateix lloc, va començar a recollir-la ell mateix. Des d’aquell inici fins avui en dia la pràctica del plogging ha anat en augment i s’ha internacionalitzat a més de 100 països.

L’esdeveniment té per objectiu fomentar l’exercici físic i la sostenibilitat i promoure una conducta més saludable i responsable amb el medi natural als nostres pobles i ciutats, contribuint amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’agenda 2030.

Sota el lema “Fem esport mentre cuidem el Planeta”, durant l’activitat s’han netejat les diferents zones del pla d’Almatà, l’entorn de les excavacions arqueològiques i els voltants de l’abocador. En total s’han netejat unes 15 hectàrees de terreny i s’han recollit uns 50 sacs d’escombraries.

 

Amb pancartes com “No volem l’abocador”, “Volem el Pla d’Almatà net” o “It’s not my garbage, but it’s my planet“, els estudiants han reclamant clausurar definitivament l’abocador, que està situat a només a 100 metres de l’Institut i on cada any s’hi aboquen residus de forma irregular.

Cliqueu aquí per veure + fotos