A l’Escola Arnau Berenguer del Palau d’Anglesola (el Pla d’Urgell), durant aquest curs hem dut a terme el projecte de construir un galliner, el Coco-Bunker. La idea és que el curs vinent es pugui convertir en un galliner biosostenible mitjançant el projecte d’economia circular “La teva brossa val un ou”, que realitzarà l’alumnat de Cicle Superior.

El projecte de construcció del Coco-Bunker s’ha realitzat des de zero! No teníem cap coneixement de gallines i l’escola no disposava de cap estructura per ficar-les.

Vam començar a buscar informació per saber les característiques d’un galliner i què necessitaven les gallines. A partir d’aquí vam fer un anàlisi del pati i vam trobar l’espai idoni per construir el galliner.

Seguidament i a partir d’unes pautes, vam fer el disseny del galliner. Posteriorment vam anar a dibuixar-lo al terra i a calcular-ne l’àrea de cada espai que el formaria (magatzem, espai tancat per les gallines i espai obert per pasturar). Seguidament el vam dibuixar a diferents escales.

Un cop fet i consensuat el disseny vam dur la proposta a l’Ajuntament, el qual ens va orientar sobre la normativa existent referent a les aus i ens va dotar dels materials necessaris per la seva construcció. A més a més, vam buscar voluntaris a nivell de famílies i de poble que ens poguessin donar un cop de mà.

L’AMPA va ajudar a organitzar les diferents jornades, respectant les mesures de la COVID (grups de treball reduïts). També va aportar l’esmorzar pels voluntaris durant les diverses les jornades de construcció del galliner. Tothom s’hi va apuntar a aquest projecte, per aportar mà d’obra i/o materials per reutilitzar.

Un cop acabat, vam decorar tot el galliner i vam elaborar cartells amb els noms de les gallines.

Ha estat un projecte molt complert en el que s’ha treballat de forma interdisciplinària les diferents àrees. 

El nom de cadascuna de les vuit gallines  es va decidir entre totes les alumnes de l’escola, són aquests:

– Moon                                                            – Xispa                                     

– Flordiana                                                     – Paquita

– Piculina                                                        – Albertina

– Totó                                                              – Rufus

I finalment, el 30 d’abril de 2021 vam inaugurar el nostre galliner  i vam presentar les 8 races de les gallines.  A la inauguració vam ser-hi totes les alumnes i mestres, i també va venir l’alcade del Paulau i totes les persones i famílies que han col·laborat en la construcció del galliner,  i els vam entregar un diploma en reconeixement i agraïment a la seva participació i suport.

Per concloure l’acte i el projecte vam posar una bandera a la tanca del galliner per simbolitzar-ne l’acabament exitós en tots els sentits.

Cliqueu aquí si voleu veure més fotos de la inauguració del nostre galliner, el Coco-Bunker. I si voleu veure els reportatges que van gravar els diferents mitjans de comunicació que van venir a cobrir aquest esdeveniment, aquí teniu els enllaços:

EL PLA D’URGELL TV                                       Territoris.cat                                                            Avenç El Palau d’Anglesola

La Manyana                                                       Diari Segre                                                              Tot Lleida

Mollerussa TV                                                   Lleida.com

Pel que fa al projecte “La teva brossa val un ou”, que s’iniciarà el curs vinent, consisteix en transformar aquest galliner en un galliner biosostenible, on les gallines s’alimenten de les restes orgàniques de les cases de l’alumnat, del menjador i de l’hort escolar. L’excés de restes juntament amb la gallinassa s’introduirà al compostador, transformant-les en adob per l’hort.