En aquesta entrada us oferim una selecció de recursos per treballar els diferents aspectes de la justícia social.
En alguns casos, els enllaços us portaran a un repositori d’activitats d’una associació, que us convidem a explorar, ja que moltes de les entitats que treballen per difondre l’educació per la justícia global, ofereixen exposicions, tallers i altres activitats per als centres educatius, en molts casos de forma gratuïta. A la part final, trobareu també recursos didàctics sobre els ODS.
- Selecció de recursos per treballar el canvi climàtic (bloc EV Lleida)
- Ecos por la justicia climática: selecció de vídeos de l’associació Amigos de la Tierra on persones de diferents continents expliquen com el canvi climàtic està afectant les seves comunitats.
- Càpsules per la Justícia global (Lafede.cat): set càpsules que tracten sobre la cultura de pau, els desplaçaments forçats, el gènere i la pau, el paper dels joves per la pau, les estratègies de pau a Catalunya, la justícia climàtica i els feminismes interseccionals
- Guies i maletes pedagògiques i activitats i altres recursos de l’associació Justícia i Pau . Destaquem l’activitat Els #ConflictMinerals al llarg de la història (secundària)
- LA MALETA REFUGI ( Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat) Recull d’eines i recursos pedagògics per a diferents etapes educatives, per a combatre els principals rumors i estereotips envers la població refugiada i contribuir a afavorir la inclusió d’aquets col· lectiu a la nostra societat. Alhora vol rebatre el discurs discriminatori i xenòfob que està sorgint en alguns municipis i fomentar actituds de solidaritat i justícia.
- El gran joc de les diferències (Associació Entrepobles). Material didàctic de la campanya “No te comas el mundo” que té com objectiu la reflexió sobre les conseqüències de la nostra forma de consumir. (Per a totes les etapes)
- Projecte Cru-evolució, Mira el món diferent (Fundació PROIDE) A partir d’un vídeo on s’expliquen les causes i conseqüències de les desigualtats socials, i es formulen una sèrie d’alternatives, el projecte proposa una sèrie de materials pedagògics adaptats a 2n Cicle d’ESO i Batxillerat que poden ser treballats a l’aula en les diferents matèries curriculars, o a les tutories. Cada temàtica inicia amb un fragment del vídeo complet, i una sèrie de continguts d’1 ó 2 sessions, referents a aquelles temàtiques.
- Maleta pedagògica Ecofeminista per al professorat ( CM i CS Ed.Primària). (CERAI i Ge. Valenciana)
- Participar para poner la vida en el centro: web Projecte+ Guía para el profesorado +Propostes didàctiques Primària: Infantil Cicle Inicial Cicle Mitjà Cicle Superior + Propostes Secundària
- Guia pedagògica Fem Eco: connectem el gènere i el medi ambient a l’escola i al món (Akwaba Fundació). Hi trobareu un mòdul per primària i una altre per sedundària on es treballen, en diferent grau d’aprofundiment i propostes de dinamització adaptades a cada etapa, els següents continguts: Natura i cultura, Vulneracions al medi i a les persones, Emocions per connectar-nos amb el medi, Relats ecofeministes mundials i locals i Fem Eco al centre educatiu?
- Ecofeminisme, posar la vida al centre de l’escola (Escoles coeducatives i Escoles per la Sostenibilitat de San Cugat): “Ecofeminisme, posar la vida al centre de l’escola”. Hi ), trobareu activitats i recursos creats per entitats expertes per fer a l’escola i a les llars, contes i llibres, i referents ecofeministes. Podeu veure també el Vídeo de la xerrada de la Yayo Herrero en què explica què és l’ecofeminisme i la necessitat de treballar des d’aquesta mirada als centres educatius.
- Propostes educatives de Kadaira (OSFAM Intermon): portal de recursos gratuïts per ala ciutadania global (totes les etapes educatives)
- Selecció d’activitats per treballar la pau des de l’òptica de l’alimentació (Fundesplai)
- Activitat Dieta, justícia social i Sostenibilitat (3r ESO) (Bloc pupitrelàndia, idees i recursos per a l’ensenyamet de les ciències)
- Educar per a futurs alternatius: Guia d’Educació per a la Justícia Global (lafede.cat)
- Guía para educar desde la perspectiva ecosocial en el cuidado y defensa del medio natural (FUHEM)
- Educar para la transformación ecosocial. Orientaciones para la incorporación de la dimensión ecosocial al currículo (Fuhem)
- Guia per a la introducció de la justícia global, la igualtat de gènere i els drets humans en el currículum cientificotecnològic de secundària obligatòria i en la modalitat de Ciències i tecnologia de batxillerat Enginyeria sense Fronteres
- Guia d’orientacions pedagògiques per a la incorporació de l’Educació per al Desenvolupament al currículum de primària i secundària des de la perspectiva de les competències bàsiques (Edualter). Es tracta d’una guia online al voltant de 6 eixos temàtics: gènere, cultura de la pau, drets humans, sostenibilitat econòmica i social, medi ambient, i interculturalitat. Hi trobareu estratègies didàctiques, pràctiques de referència i instruments d’avaluació. (Tot i que la navegabilitat del web no és gaire intuïtiva, val la pena que la consulteu!).
- Guia Aprenentatge servei i justícia global: Justícia de gènere, econòmica i ambiental, Drets humans i dret a migrar. En aquesta guia trobareu el marc conceptual i les orientacions didàctiques per dissenyar i dur a terme un project APS al vostre centre educatiu. Parteix de l’anàlisi de les principals confluències entre l’educació per a la justícia global i l’ApS, identifica les principals clau d’èxit, reptes i elements per a la replicabilitat dels projectes, i al final del documetn hi trobareu un recull de recursos i materials didàctics, entitats i iniciatives relacionades amb la justícia global i referències per saber-ne més.
- Unitat didàctica La Globalització (IES Can Puig). És una presentació per treballar aquest concepte a secundària.
- Projecte Implica’t: Projecte interdisciplinar per treballar la Carta de la Terra (primària i secundària)
- Selecció de propostes i recursos didàctiques sobre els Objectius del Desenvolupament Sostenible de l’aparador de recursos de Medi Ambient (Generalitat de Catalunya)
- Selecció de propostes didàctiques entorn els ODS de la Xarxa de Comptetències Bàsiques del Departament d’Educació
- Enrotlla’t amb els ODS: conte per introduir o presentar els ODS (UGT i sindicalistes solidaris). Inclou un enllaç al material didàctic relacionat.