Acció local pensant en global:

Catalunya CleanUp Challenge! i Let’s Clean Up Europe!

@residuscat #letscleanupCat #cleanupeurope #LCUE

El 6, 7 i 8 de maig tindrà lloc la IX edició de la Let’s Clean Up Europe, la campanya anual en la que es recullen residus abandonats en espais naturals d’arreu d’Europa.

En l’edició LCUE del 2021 es van recollir gairebé 83.500Kg, en les 484 accions de neteja que van tenir lloc en  264 municipis. Un gran resultat, oi? Però…

L’objectiu no és recollir més i més residus cada any sinó prevenir que s’abandonin o aboquin de forma incontrolada al medi!!!

I per aconseguir-ho, l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), enguany proposa un repte ambiental comú per empoderar-nos a tots: el Catalunya Clean Up Challenge!, un repte col·laboratiu que és la suma de tots els reptes comarcals.

En aquest repte, a més de fotografiar, recollir els residus, caracteritzar-los per tipus i quantificar-los, es proposa als participants de les accions de neteja a que aportin idees i propostes de mesures de prevenció i correcció que es podrien aplicar en l’espai que han netejat, propostes que es traslladaran als responsables d’aquests espais. Totes aquestes dades i propostes es comparteixen en obert mitjançant l’App Litterati.

COM PODEM PARTICIPAR DES DEL NOSTRE CENTRE? Us ho expliquem!

 

  • Podeu participar al Catalunya Clean Up Challenge encara que no us encaixin les dates de la LCUE (6,7,8 de maig), teniu temps fins el 22 de juny.
  • Perquè la vostra acció de neteja formi part de la LCUE i es sumin els resultats, l’heu de donar d’alta (inscriure). Ho podreu fer a partir de l’1 de març (teniu l’enllaç més avall).
    • Si us inscriviu ara al març, rebreu els kits de material a l’abril.
    • Si necessiteu dinamòmetres per pesar els residus, ho heu d’indicar en fer la inscripció.

Hi ha dues modalitats de participació, segons quin sigui el vostre objectiu:

A) Sensibilitzar els alumnes i col·laborar (recomanat per escoles de primària). En aquesta modalitat, quan us inscriviu, l’ARC us donarà un codi de participació.

Exemple d’activitat: Caçant residus a la Riera de Maspujols (un projecte de l’escola i el poble de Maspujols amb Mobile History Map)

B) Empoderar els alumnes per entendre la petjada local i actuar per buscar solucions (recomanat per centres de secundària). En aquesta modalitat, l’ARC us crearà un repte amb un codi de participació i si voleu crear més reptes específics (per exemple un repte per classe), us explicaran com fer-ho.

Exemples d’activitats:

Usem i comparem eines tecnològiques App Litterati i Marnoba en les recollides a la Badia dels Alfacs. Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya. (IEPAAC) de La Ràpita (Montsià)

Creació de reptes amb Litterati per grups d’edats anàlisis de dades per implementar mesures. Institut Collblanc de la Canonja (Tarragona)

Del servei comunitari al projecte de centre Anella Verda. Fundació escola i vida, Escola Ramon Pont de Terrassa (Vallès Occidental)

Si teniu algun dubte sobre com organitzar la vostra acció de neteja podeu contactar amb la Mireia Padrós de l’Agència de Residus de Catalunya (MPADROST@GENCAT.CAT) 

Acció local pensant en global:

Us animem a participar al Catalunya Clean Up Challenge! 

@residuscat #letscleanupCat #cleanupeurope #LCUE

I si teniu algun dubte, contacteu amb l’assessoria i us ajudarem a resoldre’l