Suma’t a la XV setmana europea de la prevenció de residus i no t’emboliquis!

A la Unió Europea la generació de residus d’envasos ha augmentat any rera any:  dels 66 milions de tones que es van generar l’any el 2009 fins als 79,3 milions de tones el 2020 (que representa 177 kg per habitant). El desembre de 2020, la Comissió va establir l’objectiu que tots els envasos haurien de ser reutilitzables o reciclables d’una manera econòmicament viable per l’any 2030 amb l’objectiu de reduir els envasos, el sobreembalatge i, per tant, els residus d’envasos. El paper de la prevenció de residus és clau per assolir l’objectiu, i és per aquest motiu, que la Setmana Europea de la Prevenció de Residus de 2023 es centra de nou, en la prevenció dels residus dels envasos. 

COM PARTICIPAR EN LA SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS 2023?

1 Defineix i organitza la teva activitat

2 Registra-la al sistema: les inscripcions estan obertes fins el 4 de novembre. Accés a la inscripció

3 Fes-la rodar entre la teva comunitat i fes difusió!   #EscolesVerdes25   #ActuaX25  #escolaverda       #ewwr2023         #notemboliquis      #envasos

I si teniu algun dubte o problema amb la inscripció, podeu contactar amb la Mireia Padrós de l’Agència de Residus de Catalunya i us donarà un cop de mà: mpadrost@gencat.cat

I recordeu, que totes les accions inscrites i que es duguin a terme durant la Setmana de la Prevenció de Residus poden optar al Premi Europeu de la Prevenció de Residus! (més informació sobre el Premi)

ON TROBAR LA INSPIRACIÓ:

Al catàleg d’accions trobareu moltes idees d’accions que podeu fer al vostre centre per reduir la generació de residus. Les fitxes descriptives de les accions estan agrupades per temàtiques: paper i envasos,  reutilització, sensibilització, malbaratament alimentari, desmaterialització (desmaterialitzar és fer més amb menys: maximitzar la utilitat dels productes a la vegada que es minimitza el consum de recursos, incrementant-ne, per tant, l’eficiència en l’ús).

Exemples d’accions
  • Auditoria d’envasos i compromís de reducció: es tracta que identifiqueu on i quan es produeixen envasos al vostre centre i durant el mes de novembre els comptabilitzeu durant un dia o una setmana i feu  una acció per visibilitzar-ne la quantitat generada (una performance, un pòster, una circular, un vídeo…). 

A partir de l’anàlisi d’aquestes dades, la proposta  és que consensueu amb la comunitat educativa quines accions dureu a terme per reduir la generació d’envasos, les implementeu i, al cap d’uns mesos, valoreu els resultats d’quest compromís.  Si feu aquesta valoració al maig, us pot servir per motivar una acció de recollida d’envasos al medi natural durant la Let’s Clean Europe.

  • No t’emboliquis amb els entrepans: Taller d’elaboració de Boc’n’Rolls: fer un porta entrepans de roba és una activitat que mobilitza moltes destreses i que resulta molt divertida! I si  demaneu a les famílies que us ajudin a cosir-los, aconseguireu molt bons resultats. A YouTube podeu trobar molts tutorials, us enllacem el tutorial de Fes-t’ho Tu Mateix, la web sèrie de la XarxaSostenible i un altre exemple tutorial boc’n’roll
  • No t’emboliquis amb els envasos: Concurs virtual d’idees per trobar i promoure la reducció dels envasos al centre i a casa. Es tracta que siguin els propis alumnes qui facin propostes realistes per reduir l’ús de productes envasats, rebutajr els envasos d’un sol ús i que n’assumeixin el compromís.
  • No t’emboliquis amb la regla! Tallers per fomentar l’ús de productes d’higiene femenina més sostenibles. Aquí teniu la fitxa del taller Higiene Femenina i Sostenibilitat  i aquí el vídeo de la sèrie Fes-t’ho tu mateix on l’Associació de Dones Cosidores expliquen com confeccionar compreses reutilitables de roba. I per evitar l’ús de tampons i compreses que van envasats individualment i fomentar el consum dels que minimitzen l’embolcall, podeu fer un taller de confecció de necessers de roba per dur-hi aquests productes.
  • No t’emboliquis amb els regals! Taller de Furoshiki. En aquest vídeo podreu aprendre  com evitar els embolcalls d’un sol i embolicar regals i altres objectes reutilitzant peces de roba com les bates de l’escola. 
  • No t’emboliquis amb els residus: feu un mapa de correcta gestió dels residus per donar a conèixer a la vostra comunitat educativa on són els punts claus de l’escola, el municipi o la comarca per gestionar correctament els residus: contenidors de recollida selectiva, deixalleria, punts de recollida de residus especials…
  • No t’emboliquis amb el reciclatge: Waste Watchers. Els alumnes poden elaborar un decàleg del correcte recilcatge a l’escola, organtizar comissions informatives que passin per totes les classes, el pati i el menjador per a que tothom s’hi impliqui i dipositi correctament cada residu.
  • Visiteu  entitats o empreses de gestió i tractament de residus amb les vostres alumnes. Podeu contactar amb el vostre Consell Comarcal per concertar una visita guiada. Si ho preferiu, podeu visitar virtualment el Centre de Tractament de Residus Municipals de Gavà-Viladecans  (enllaç visita virtual)
  • Visiteu  entitats o empreses de gestió i tractament de residus amb les vostres alumnes. Podeu contactar amb el vostre Consell Comarcal per concertar una visita guiada. Si ho preferiu, podeu visitar virtualment el Centre de Tractament de Residus Municipals de Gavà-Viladecans  (enllaç visita virtual)
  • Sumeu-vos al Projecte Tapeja de l’escola santa Maria de l’Alba de Tàrrega. Feu de la vostra escola un punt de recollida selectiva de taps de plàstic i contribuiu al reciclatge d’aquest material. Per a més informació contacteu amb l’assessoria EV Lleida
RECURSOS I MATERIALS DIDÀCTICS

La Mar de Plàstics: exposició de la Diputació de Barcelona sobre la problemàtica dels residus plàstics que arriben al mar. Descarregueu aquí el contingut de l’exposició en pdf. (totes les etapes)

Reduïm residus!: exposició de la Diputació de Barcelona sobre la importància de la gestió dels residus per tal de conscienciar i implicar la ciutadania. Descarregueu aquí el contingut de l’exposició en pdf. (totes les etapes)

10 curiositats sobre els plàstics que has de saber i Pels segles dels segles: Infografies amb informacions sobre els plàstics que us poden ser útils per iniciar qualsevol activitat. Enllaç 10 Curiositats Enllaç Pels segles dels segles.(totes les etapes)

Infografies Fora plàstics!: Infografies amb informacions sobre els plàstics que us poden ser útils per iniciar qualsevol activitat: 10 accionsper viures sense plàstics, Tipus de plàstics, Efectes de plàstics, Microplàstics. Enllaç a les infografies. (Cicle superior i ESO)

L’impacte dels plàstics: Genially amb informació i propostes diverses sobre l’impacte dels plàstics. Enllaç al material. (Cicle superior i ESO)

Suma’t al repte de fer fora els plàstics de la teva vida: Genially interactiu per descobrir alternatives al plàstic en la vida quotidiana. Accés al Genially. (Cicle mitja, cicle superior i ESO)

Viure sense plàstics: Dossier força complet que aporta informació, convida a la reflexió sobre el model de consum actual i proposa alternatives per passar a l’acció. Descarregueu aquí el Dossier. (Cicle superior i ESO)

 

 

Dràstics amb els plàstics: Proposta educativa s’adreça a alumnes de segon cicle d’ESO i s’emmarca en els projectes de servei comunitari, que es complementen amb el suport d’altres àmbits, com el lingüístic, l’artístic, el cientificotecnològic i el social.Projecte d’Aprenentatge i Servei. Descarregueu aquí el Dossier i aquí l’experiència Dràstics amb els plàstics de l’Institut Escola Mas Rampinyo

#EscolesVerdes25   #ActuaX25  #escolaverda       #ewwr2023         #notemboliquis      #envasos