ACTE DE DENÚNCIA PER LES EMISSIONS DE LA  DESHIDRATADORA S.T.A. DE BALAGUER

Fa anys que a Balaguer, Gerb i Castelló es pateix els efectes d’una planta de la indústria Servicios Translogísticos y Afines, S.L,  que produeix adobs dessecant i barrejant productes diversos (restes càrniques, pols d’extintors, pinsos caducats, etc.). Depenent del dia i les condicions meteorològiques, l’aire es torna irrespirable.

Les emissions d’aquesta planta d’adobs afecten tota la ciutat de Balaguer, però la població escolar de l’Institut Almatà de Balaguer pateix una afectació molt directa, ja que el centre està a menys de dos km d’aquesta planta d’adobs. Per aquest motiu, la comunitat verda de l’Almatà va proposar fer un acte de denúncia als altres instituts de Balaguer, que també formen part de la Xarxa d’Escoles Verdes.

L’objectiu d’aquesta denúncia és visibilitzar la problemàtica per tal que l’empresa i les administracions implementin els controls i mesures necessàries per millorar la qualitat de l’aire i solucionar les molestiès que ocasiones aquestes emissions a la població dels nuclis afectats, més de 20.000 persones.

L’acte es va dur a terme el 18 de maig i va consistir en una performance en la que es va escenificar la problemàtica instal·lant una xemeneia a la plaça Mercadal, davant de l’Ajuntament, i amb l’alumnat estés a terra cobert pel fum. 

En aquesta acció van participar les coordinadores d’Escoles Verdes i prop de 500 alumnes de 3r i 4rt d’ESO dels quatre centres de secundària de Balaguer: l’Institut Almatà, l’Escola Pia, l’escola Vedruna i l’institut ciutat de Balaguer. 

L’acte es va tancar amb la lectura d’un manifest en el qual les joves insten l’empresa i les administracions a prendre mesures de manera immediata perquè aquesta activitat industrial no perjudiqui la qualitat de l’aire que es respira cada dia als centres escolars. En el manifest també es demana la instal·lació d’una estació de mesura de contaminants atmosfèrics als centres més afectats i que es dugui a terme un estudi d’afectació de contaminants i sòlids en suspensió als espais naturals Xarxa Natura 2000 propers.

Amb aquesta acció conjunta, les joves van expressar el seu compromís a continuar contribuint amb actitud crítica a tenir cura de l’entorn proper i aconseguir que sigui més sostenible i saludable, des de la convicció que el canvi comença amb ells mateixos i que cada passa que fan  ens acosta més als objectius d’un desenvolupament econòmic i social. 

Cliqueu aquí per llegir el manifest complet. I si voleu conèixer el seguiment que han fet els mitjans de comunicació podeu veure-ho aquí: Diari Segre   TN Comarques   Balaguer TV   Noguera TV   Radio Balaguer