Iniciem un curs incert, però seguim amb les idees clares i enfocades al Desenvolupament Sostenible. En moments de crisi global s’evidencia com totes estem connectades com a espècie i es fa palesa la importància de tenir cura del nostre medi, així com la necessitat d’establir mecanismes de governança global que ens permetin unir-nos per pal·liar els efectes de l’emergència climàtica.
És per això que aquest curs volem començar per oferir-vos alguns recursos per a conèixer i treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), una agenda global creada per les Nacions Unides i que conté 17 objectius per a transformar el món fins el 2030.
Els ODS són la continuació dels Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), que van ser vigents fins el 2015. A diferència d’aquests, els ODS van ser elaborats mitjançant un procés participatiu que va involucrar 193 estats i a la societat civil. S’adrecen a tots els països del món com a recomanacions per als seus governs, les seves associacions i tota la societat civil. Es tracta d’objectius d’ampli abast que aborden de manera interconnectada l’economia, la justícia social i la protecció del medi ambient.
Tot seguit trobareu materials interessants creats per a treballar els ODS a l’escola:
- Objectiu 2030: el Club Súper 3 ha produït durant el confinament 17 mini-programes sobre els ODS de 10 minuts cadascun. Dos mestres ens expliquen els 17 objectius i ens fan propostes didàctiques per a treballar a l’escola. A cada capítol trobareu una entrevista a alguna persona o organització que treballi amb aquest objectiu, una explicació senzilla de l’objectiu, propostes d’acció per a l’alumnat i les seves famílies i una proposta d’activitat o repte per a fer l’escola o a casa.
- Propostes didàctiques sobre els ODS (Cicle Superior de 1ària i Cicle Inicial de la ESO): la Xarxa de Competències Bàsiques ha elaborat algunes fitxes amb les propostes didàctiques proposades al programa Objectiu 30, una d’elles explicant que són els ODS i la resta centrades en algun dels Objectius.
- Scape Room cooperatiu sobre els ODS: scape room gratuït que es pot organitzar a l’aula mitjançant una web i la impressió d’uns materials de descarrega gratuïta.
- Fitxes didàctiques de la Junta de Extremadura: 17 fitxes amb activitats per als 17 ODS.
- Hendere y el derecho a la educación: los ODS en la escuela. Descubre los ODS con Hendere. Materiales didácticos del proyecto: recull de materials per a educació infantil i primària, resultat d’un procés col·laboratiu entre docents de diversos nivells educatius pertanyents a la Xarxa de Docents per al Desenvolupament i la difusió dels ODS i l’agenda 2030 (xarxa coordinada per l’AECID i el MECD).
- 17 aves para 17 ODS: és una publicació elaborada per la Societat Espanyola d’Ornitologia en la que relacionen cadascun dels ODS amb una espècie d’ocell en funció de les seves característiques i la seva forma de vida. D’aquesta manera ens podem apropar als ODS d’una manera diferent i alhora conèixer les fortaleses que mostren i els perills que afronten 17 aus del nostre planeta.
També us oferim alguns materials d’aprofundiment per al professorat:
- Els ODS: pàgina web de la UNESCO on es formulen i es desenvolupen els 17 ODS
- Educació per als ODS. Objectius d’Aprenentatge: una guia didàctica de la UNESCOCat que desenvolupa continguts i competències per a cada ODS
- Guia didàctica Connecta amb els ODS: guia didàctica de la Comunitat Valenciana amb qüestions introductòries i propostes d’aula. També podeu trobar una versió en castellà.
- Guia didàctica para educadores y educadores: guia didàctica de la Fundació CEPAIM
- ¡La lección más grande del mundo!: portal web de la UNESCO i UNICEF amb propostes didàctiques i campanyes per a les escoles de tot el món
- 5 raons per treballar els Objectius de Desenvolupament Sostenible a l’aula: un article de reflexió interessant que apunta motius per a treballar els ODS a l’escola
Molt bon inici de curs!