Quan parlem d’alimentació saludable incloem el concepte de sostenibilitat doncs, d’una banda, formem part de l’ecosistema planetari i els perjudicis en la seva salut són pejudicis en la nostra salut; i de l’altra, una dieta més saludable per al nostre organisme conté aliments que es produeixen també de forma més sostenible. Així doncs defensem una visió holística de la salut, que inclogui la salut física, emocional i ambiental.
Des d’aquesta perspectiva, avui us volem presentar la piràmide de l’alimentació saludable que ha creat l’equip pedagògic i de nutrició de Fundesplai.
Aquesta nova piràmide s’ha elaborat considerant el concepte de dieta planetària elaborat per per la comissió EAT-Lancet com a part d’un informe publicat a The Lancet el 16 de gener de 2019. La dieta planetària redefineix els comportaments alimentaris amb l’objectiu d’arribar a un consum d’aliments a nivell mundial que sigui sostenible i garanteixi el dret a l’alimentació a una població humana en creixement. Aquesta piràmide afegeix, a més, l’impacte dels aliments de la dieta i també la necessitat d’exercici físic.
Us adjuntem alguns recursos per treballar el concepte d’alimentació sostenible i saludable:
- Activitats per a totes les edats de la proposta educativa Menjar canvia el món: hi trobareu activitats per treballar el dret a l’alimentació, la natura i l’hort, l’alimentació per a les persones i el planeta, la gastronomia i els aliments de temporada, i altres àmbits relacionats amb l’alimentació.
- Combatre el canvi climàtic des del menjador escolar: article que ofereix una reflexió i diversos recursos per reduir l’impacte del menjador escolar.
- El valor dels aliments: aquesta calculadora us permet calcular els recursos necessaris (petjada de carboni, petjada hídrica, ocupació de terra, preu…) per produir els aliments que consumim. A la pàgina web El valor dels aliments podeu trobar diversos recursos per treballar l’impacte del sistema agroalimentari, com articles, activitats dirigides o receptes.
- Proposta didàctica per a segon cicle d’Educació Infantil – Es pot acabar el pa?: Prenent consciència dels processos de l’elaboració d’aquest aliment, es poden canviar els hàbits de consum i valorar si es pot acabar el pa i què es pot fer per evitar que això passi.
- Proposta didàctica per a Primària- Com podem crear una dieta sana i econòmicament assequible?: l’objectiu d’aquesta activitat de cerca i debat és analitzar tant el model ecològic com el model industrial actual de producció i distribució d’aliments, tenint en compte el cost dels aliments en cadascun d’ells i si es possible una alimentació adequada, sana i assequible econòmicament.
- Proposta didàctica per a Primària – Hem de menjar peix de proximitat?:a través d’un problema social rellevant, la nostra mar està canviant, comencem a pensar què en sabem de la mar Mediterrània, i a través de diferents activitats ens submergim per descobrir com afecta l’activitat humana en el “Mare nostrum”. En aquesta unitat didàctica podeu trobar tot d’activitats guiades per prendre consciència que el nostre mar és un mar d’intercanvi.
- Proposta didàctica per a la ESO – Les transformacions del món rural: Es pretén que l’alumnat es formi un criteri en relació a l’agricultura de l’actualitat a partir de la lectura reflexiva i crítica d’un text informatiu i un article sobre el tema. Primer, hauran d’analitzar els avantatges i inconvenients de l’agricultura industrial i de l’agricultura agroecològica. Després, hauran de reflexionar sobre l’alimentació en el món d’avui. Acabaran la sessió amb una posada en comú de les conclusions
- Proposta didàctica per a Batxillerat – Biotecnologia i alimentació. Aliments transgènics i funcionals: uns seqüència d’activitats organitzades a l’entorn dels aliments funcionals i dels aliments transgènics. La seqüència principal o bàsica consta de 3 apartats. En el primer s’enfronta l’alumnat amb l’objectiu d’aconseguir una nova varietat de soja més rica en omega3 (aliment funcional) per procediments d’hibridació tradicional i per transgènesi. En el segon apartat se l’emplaça a dissenyar un nou aliment funcional destinat a un determinat sector de la població. Finalment,en el tercer apartat se’ls demana de recollir diferents arguments a favor i en contra dels aliments transgènics.