Des de el 1949, el 14 de febrer celebrem el Dia Mundial de l’Energia  per a fer-nos un recordatori de la importància de produir i consumir l’energia de la forma més sostenible possible. La producció d’energia produeix el 78% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle d’Europa (a 2015), i és clara la necessitat de produir una transició del model energètic cap a fonts d’energia renovables per a seguir avançant en la lluita per a la mitigació del canvi climàtic.

Us oferim una sèrie de recursos didàctics per a treballar els següents temes relacionats amb la producció i el consum energètic:

 

Sobre la producció d’energia:

joc_0.jpg?profile=RESIZE_400x

Educació Primària

  • Com funcionen les nostres joguines?: unitat didàctica per a cicle Inicial de primària i per a entendre el concepte d’energia mitjançant l’estudi experimental de com funcionen les joguines. A partir de diferents joguines, els infants, observen com són, com funcionen i com se les imaginen per dins per poder fer les accions que realitzen. També s’analitzen, més detingudament, les joguines de corda i s’observa com han evolucionat amb el pas del temps. Per treballar el concepte de consum d’energia es fa un paral•lelisme amb el cos humà.
 

  • Setmana petita de l’energia: material pedagògic, adreçat als diferents cicles de primària, per treballar l’estalvi energètic a la llar i comparar el consum, la contaminació i el soroll dels diferents mitjans de transport
  • L’aventura del vent: interactiu per a primària amb informacions sobre l’energia eòlica que anem descobrint de la mà de dos superherois, la Tramuntana i el Xaloc.

Secundària i batxillerat

  • Els biocarburants: número monogràfic del butlletí de l’Associació per a la Promoció del Transport Públic (PTP) que presenta els avantatges dels biocarburants des del punt de vista de la mobilitat sostenible.
  • Contenidos de Energía para Educación Secundaria: portal amb recursos educatius sobre diverses temàtiques relacionades amb la producció d’energia com l’ús de l’hidrogen a les ciutats, el gas natural i el petroli, l’urani, el carbó, les energies renovables… 
Activitats AICLE en anglès per primària i secundària

  • Energy world: electricity around us: projecte AICLE per a cicle superior de primària que ajuda a l’alumnat a relacionar l’ús de l’electricitat amb la seva vida diària i a plantejar-se l’impacte ambiental que això suposa.
  • Renewable Energy Resources I i Renewable Energy Resources II: dues activitats AICLE on s’estudien sis energies renovables: energia solar, biomassa i energia mareomotriu (part I) i energia eòlica, hidràulica i geotérmica (part II). L’alumnat treballa per parelles i fa tres tipus d’activitats diferents: extreure informació d’un text, complementar la seva informació amb la del seu company i descriure un procés a partir d’unes imatges. Finalment el grup classe fa una posada en comú dirigida pel professor/a, ajudat per una presentació de tipus powerpoint que resumeix la unitat
Sobre consum i eficiència energètica:
Primària

  • Llar eficient: una guia interactiva elaborada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que té com a objectiu augmentar la capacitat de la ciutadania i les famílies per prendre decisions i posar en pràctica consells útils per millorar l’eficiència energètica a casa, reduir la facturació i contribuir a millorar el medi ambient
  • La caseta verda i altres recursos: conjunt de materials didàctics per a desenvolupar activitats sobre eficiència energètica, energies renovables, arquitectura bioclimàtica i sostenibilitat, elaborat per l’aula de recursos de Tecnologia (aulatec) del Centre Específic de Suport a la Recerca i la Innovació (CESIRE) i el Servei d’Educació Ambiental del Departament de Territori i sostenibilitat. A la mateixa pàgina trobareu altres recursos sobre altres temàtiques com l’hidrogen o el gas.
  • Quin tipus de consumidor energètic sóc? unitat didàctica per a cicle superior de primària. El projecte comença mb la pegunta Què hi ha darrere l’endoll? i, un cop treballats diferents continguts claus, proposa esbrinar com podem reduir la nostra petjada ecològica com a consumidors energètics.Primària i secundària
    • Segueix la ruta de l’energia (en castellà): material informatiu i interactiu molt complert, iniciativa de la Fundació Vida Sostenible, que convida a prendre el comandament de l’energia per portar-la cap a la sostenibilitat, actuant en qualsevol punt del seu recorregut, des del seu origen al sol o en una mina fins que arriba a la seva destinació final a cases, fàbriques o vehicles.
    • Guies didàctiques metodologia 50/50 d’estalvi energètic de la Diputació de Barcelona: un seguit de guies didàctiques que us ajudaran a implementar la metodologia 50/50 a l’escola i/o a l’institut. Les guies també compten amb materials educatius i eines que ajudaran en el treball amb l’equip energètic.

     Secundària i batxillerat

    • De què depèn la factura de la llum?: Aquesta activitat forma part del projecte C³ (Ciència, competència i context). Parteix de la comparació entre els rebuts de la llum dels diversos integrants d’un grup d’alumnes. Mitjançant l’anàlisi acurat dels diversos conceptes que trobem en un rebut de la llum es planteja als alumnes que donin resposta al perquè de les diferències en la factura.
      Finalment es calcula el consum aproximat de diversos aparells elèctrics de les llars de cadascú dels integrants del grup i a partir d’aquest càlcul se’ls demana que elaborin propostes d’estalvi energètic.
    • Fira de noves tecnologies: proposta didàctica de la Guia hàbitat per a fer amb alumnat a partir de 12 anys durant una setmana. L’activitat pretén ajudar a: (1) saber que existeixen energies netes i renovables, avui poc explotades, però que ofereixen enormes possibilitats; (2) descobrir que les millores tecnològiques permeten un ús més eficient dels recursos naturals i energètics; i (3) valorar la innovació tecnològica com un dels instruments útils per progressar cap a un model de societat sostenible.
    • Recursos educatius sobre energia sostenible: el Centre de Recursos Pedagògics del Bages ofereix un seguit d’activitats interactives, vídeos i webs d’interès general sobre energia sostenible per a alumnat de primària, secundària i batxillerat.

    Activitats AICLE en anglès per primària i secundària

    • Els “Eco-Teams”: contra el malbaratament de l’energia a l’escola: aquesta activitat contempla tres parts diferenciades. 1) Auditoria energètica a l’institut, 2) Disseny de pòsters informatius, 3) Col·locació dels pòsters en llocs representatius segons el missatge del pòster. L’activitat és en anglès, i es pot fer des de 2n a 4t ESO, tot treballant continguts medi ambientals i d’eines TIC i audiovisuals.
    • Saving Energy in the Home: activitat AICLE per al segon cicle de la ESO en la que l’alumnat calcula el consum energètic de les seves cases i aprèn maneres d’estalviar energia en la vida diària. També s’aprèn a interpretar les etiquetes amb l’eficiència energètica dels electrodomèstics i es reflexiona sobre la importància de l’estalvi energètic reflectit a la factura de la llum.
Ecoauditories al centre educatiu per a primària i secundària:
  • Ecoauditoria per a primària – L’ecoauditoria energètica a l’escola: Ecoauditoria per a centres d’educació primària amb fitxes diverses i per a diferents nivells educatius.
  • Ecoauditoria per a primària i secundària – Guia de l’energia per a centres escolars: l’objectiu d’aquesta guia és oferir una eina de treball participativa i integradora en el centre escolar per afrontar l’estudi del consum energètic i reduir les emissions de CO2 associades, a través de l’establiment d’un pla energètic al Centre Escolar.
  • Ecoauditoria per a secundària – L’ecoauditoria al centre educatiu: l’objectiu principal d’aquesta proposta és que tots els agents implicats en la comunitat educativa treballin conjuntament per transformar el propi institut en un centre educatiu més sostenible i respectuós amb el medi ambient.
  • Ecoauditoria per a secundaria – Diagnòstic energètic al centre escolar: Document elaborat per l’Institut Català de l’Energia de la Generalitat de Catalunya amb la informació necessària per a fer una auditoria energètica a un centre escolar.