El dia 14 de febrer es celebra el Dia de l’Energia. Aquest dia es va instaurar el 1949 amb l’objectiu de promoure l’ús de les fonts d’energia renovables com a mesura contra l’emergència climàtica, i és un dia també per reflexionar sobre el consum energètic.
Al voltant del 40% de l’energia que es produeix a Espanya prové de fonts renovables (sol, aigua i vent). De totes maneres continuem depenent de recursos energètics externs i queda molt de camí per fer en la implementació d’energies locals, netes i renovables.
En aquesta transició energètica cal distingir els projectes ben plantejats dels merament especulatius, i apareixen algunes contradiccions o controvèrsies, sobretot per la construcció de parcs de generació d’energia en espais que es volen protegir per temes ecològics o socials. Sorgeixen doncs els moviments del tipus “Renovables sí, però no aquí”. Es tracta de dialogar amb els habitants per generar projectes que satisfacin la necessitat d’avançar en la transició energètica alhora que es protegeix el territori.
L’Institut Català de l’Energia (ICAEN) apunta les 10 claus de la transició energètica que podeu veure en aquesta infografia.
vui us oferim un seguit de recursos per treballar l’energia des del punt de vista de la sostenibilitat al vostre centre educatiu:
MATERIALS INFORMATIUS
- Transición energética: pàgina web amb informació sobre la transició energètica i el canvi climàtic
- ODS 13 “La transición energética constituye la palanca de cambio más determinante para revertir el cambio climático”: article breu sobre l’ODS 13
- Infografia didàctica sobre transició energètica al diari Bitxus
- Les energies renovables. L’alternativa al col·lapse dels recursos fòssils: material del CESIRE que consta d’una primera part informativa seguida de propostes didàctiques per a l’ESO
- Càpsules de Sostenibilitat: Petites dosis d’informacions ambientals de La Fábrica del Sol
MATERIALS EDUCATIUS
- Jocs, tallers, activitats i materials didàctics de l’ICAEN: recull de materials que inclou exposicions, tallers i jocs que els centres educatius poden demanar en préstec
- Paquet pedagògic de la setmana de l’energia: dossier amb diverses fitxes d’activitats que cobreixen les edats de 6 a 13 anys.
- Les 5 diferències energètiques: en aquesta web trobareu cinc reptes científics plantejats a través de situacions de la vida quotidiana viscudes pel Pol i l’Anna. Són estudiants que han de presentar un treball sobre energia. Gràcies a la seva capacitat d’observació troben resposta a les seves curiositats sobre l’energia i veiem que hi ha persones que es dediquen a imaginar el nostre futur.
- Jocs en línia i material audiovisual amb caràcter educatiu: jocs i materials educatius i en línia per a totes les edats i diversos nivells educatius.
Ecoauditories energètiques a l’escola:
- Diagnòstic energètic a centre escolar: manual d’ecoauditoria escolar de la Generalitat de Catalunya
- L’ecoauditoria al centre educatiu: manual online per fer una ecoauditoria al centre de la diputació de Girona
- Energía: recurs de la Red Andaluza de ecoescuelas que proposa fer una ecoauditoria energètica al centre
- Guía de la energía para centros para centros escolares: manual d’ecoauditoria escolar de la comunitat de Navarra
- Ecoauditoria de emisiones en centros escolares (Cicle superior de primària i ESO): guia per l’ecoauditoria de Kioto Educa (Andalusia)
- Solarízate. La auditoria energética del centro: la proposta de Greenpeace en col·laboració amb el Ministerio de industria, turismo y comercio
Educació Infantil:
- Proyecto #ECO – Ejercicio Físico para trabajar contenidos escolares: proposta per a infants de P3 que lliga la psicomotricitat amb el coneixement de les energies renovables i l’estalvi energètic
- Proposta d’ecoauditoria per a Infantil i primer cicle: ecoauditoria per als més petits proposada per la Red Andaluza de Ecoescuelas
- Conte El primer vol del carbònic 3.5: conte per als petits que repassa el concepte d’energia i les energies renovables
Primària:
- Com funcionen les nostres joguines? (Cicle inicial): es treballa el concepte d’energia a partir de l’observació i l’experimentació amb diferents joguines.
- Quin tipus de consumidor energètic soc? (cicle mitjà o cicle superior): projecte que s’inicia amb la pegunta “Què hi ha darrere l’endoll? Cada infant intenta dibuixar què s’imagina que hi ha darrera l’endoll i com i per on arribava l’electricitat. Un cop treballats diferents continguts claus del projecte, ens proposem esbrinar com podem reduir la nostra petjada ecològica com a consumidors energètics.
- Hem fet un circuit elèctric! (Cicle superior): A partir d’una conversa sobre el corrent elèctric, introduïm el concepte fent circuits elèctrics i comprovant la conductibilitat de diversos materials. Es dona importància a la manipulació dels aparells elèctrics amb seguretat i també es fa esment del consum domèstic per intentar reduir-lo.
- Energy world – electricity around us (Cicle superior): activitat en anglès sobre l’energia elèctrica i el seu impacte
ESO:
- La Energía nos mueve: exposició virtual del CSIC que s’acompanya amb dues unitats didàctiques per a 3r i 4rt d’ESO i batxillerat
- Las energías renovables: itinerari educatiu d’Ambientech per a ESO, BAtxillerat i Cicles formatius amb diferents propostes, activitat multimèdia i vídeos
- Menys és millor: activitat d’una hora de la guia hàbitat per a majors de 12 anys, per prendre consciència de la quantitat d’aparells elèctrics que fem servir quotidianament i establir criteris d’ús d’aparells i d’estalvi d’energia elèctrica.
- Fira de noves tecnologies: activitat de la guia hàbitat per a fer durant una setmana, per a majors de 12 anys, i per treballar les energies netes i renovables, descobrir que les millores tecnològiques permeten un ús més eficient dels recursos naturals i energètics i valorar la innovació tecnològica com un dels instruments útils per progressar cap a un model de societat sostenible.