El 25, 26 i 27 de gener de 2024 tindrà lloc el III Congrés Nacional d’Educació Ambiental, el CNEA. El lema d’aquesta edició és “Construint comunitats cap a la justícia ecosocial“. Construir comunitats perquè són essencials per abordar els reptes que la nostra societat ha d’abordar i ajuden a crear un entorn on les persones poden respondre milllor als canvis, i cap a la justícia ecosocial perquè és evident l’estreta relació entre medi ambient i societat.
La Carta de la Terra diu que ens trobem davant d’un moment crític en la història de la Terra, un moment en el qual la societat ha d’escollir el seu futur, un futur que es presenta, alhora, amb grans riscos i grans promeses. I que per continuar avançant hem de reconèixer que, enmig d’una magnífica diversitat de cultures i formes de vida, som una sola família humana i una sola comunitat de la Terra amb un destí comú. Hem d’unir-nos per crear una societat global sostenible basada en el respecte a la natura, els drets humans universals, la justícia econòmica i la cultura de la pau.
És imperatiu que nosaltres, els pobles de la Terra, declarem la nostra responsabilitat els uns vers els altres, vers la gran comunitat de vida i vers les generacions futures.
La Xarxa d’Escoles Verdes coneixem bé aquesta relació entre les persones, la societat i el medi ambient, i actuem per generar canvis en el nostre entorn natural i social, promovent el sentiment de comunitat i la consciència ecològica. Potser les nostres accions d’EV no porten l’expressió “justícia ecosocial” explícitament al títol, però hi estan del tot aliniades: són generadores de canvis en les persones i les comunitats i les heu dut a terme amb la vostra comunitat, en xarxa amb altres centres o en col·laboració amb alguna entitat, oi?!
Per això, us volem animar a que participeu al congrés i presenteu una de les vostres accions d’EV relacionades amb la temàtica del congrés: comunitat i justícia ecosocial. Al web del congrés podeu consultar el programa, i també trobareu les indicacions per presentar la vostra actuació o experiència.
El període de candidatures per a les comunicacions estarà obert fins al 31 d’octubre. Cada participant pot presentar un màxim de dues comunicacions al Congrés. L’experiència o projecte pot ser exposat individualment o en grup, i és preferible comptar amb diverses entitats involucrades al projecte.
També podeu participar al congrés com a públic, i les docents podreu acreditar la vostra participació amb un certificat de 15h. S’ha configurat una formació en 4 mòduls, dels que només cal assistir a 3, així podreu ser al vostre centre en horari lectiu.