ENS HI SUMEM!

PARTICIPEU A LA XIV SETMANA EUROPEA DE LA PREVENCIÓ DE RESIDUS

GENERAR RESIDUS ÉS ANTIQUAT!

 

La temàtica central de  la XIV edició de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus són els tèxtils. La indústria tèxtil és la quarta categoria que exerceix una major pressió en l’ús de matèries primeres i aigua, després dels aliments, l’habitatge i el transport, i la cinquena en emissions de Gasos d’Efecte Hivernacle.

  • Cada any es fabriquen al món més de 100.000 milions de peces de roba i aquesta xifra augmenta any rera any: entre el 2000 i el 2015 la producció de tèxtils es va duplicar.
  • A Catalunya, s’estima que cada persona conumeix a prop de 25 Kg de productes tèxtils a l’any, i que vora el 4% de la roba de l’armari no es fa servir.
  • A nivell mundial el reciclatge de tèxtils no arriba a l’1%, i només a Europa cada any es llencen uns 5,8 mikios de tones de residus tèxtils, que equival a 11,3 Kg per persona.
  • A Catalunya el nivell de recollida selectiva dels residus tèxtils a nivell municipal és de l’11% (uns 2,35 Kg/habitant/any). 

Com organitzar un acció per la la Setmana Europea de la Prevenció de Residus de 2022?

1 Inspira’t per la teva activitat

2 Registra-la al sistema: les inscripcions estan obertes fins el 4 de novembre. Accés a la inscripció

3 Fes-la rodar entre la teva comunitat i fes difusió!   #ewwr2022 #catalunyacircular #modacircular #escolaverda

Enllaç per descarregar-vos material comunicatiu del dia de la prevenció

I recordeu, que totes les accions inscrites i que es duguin a terme durant la Setmana de la Prevenció de Residus poden optar al Premi Europeu de la Prevenció de Residus! (més informació)

On trobar la inspiració:

  • Al catàleg d’accions trobareu moltes idees d’accions que podeu fer al vostre centre per reduir la generació de residus.Les fitxes descriptives de les accions estan agrupades per temàtiques: paper i envasos, reutilització, sensibilització, malbaratament alimentari i desmaterialització (desmaterialitzar és fer més amb menys: maximitzar la utilitat dels productes a la vegada que es minimitza el consum de recursos, incrementant-ne, per tant, l’eficiència en l’ús).

Aquí us deixem alguns exemples d’accions que podeu fer i més avall trobareu recursos didàctics i experiències i projectes molt interessats de centres que han treballat el tema de la moda circular:

Exemples d’accions
  • Fes-ho tu mateix:  web sèrie de la XarxaSostenibile de la Diputació de barcelona on trobareu molts exemples d’accions per prevenir residus de moltes maneres diferents: residu zero en productes de neteja, allargar la vida dels texans vells, arreglar bicicletes…
  • Waste Watchers: Pesem tot el que comprem de roba o la roba que tenim i calculeu quina part serà reutilitzada o no en un mercat de segona mà
  • Feu un mapa de reutilització per conèixer on són els punts claus del municipi o la comarca per evitar generar residus: contenidors de recollida selectiva, deixalleria, punts de recollida de residus especials, botigues de roba de segona mà…
  • Visiteu empreses o entitats per conéixer la seva activitat que contribueix a promoure moda circular.
  • Feu una marató o tallers de costura: ensenyem a cosir, a reparar una cremallera, fem boc’n roll, tovallons de roba, bosses de roba, estovalles, cortines…?
RECURSOS DIDÀCTICS
experiències de centres

INVISIBLES: Aquí hi cap tothom. Escola Prat de la Riba (Cicle Mitjà i Superior)

TOQUEM LA FIBRA: Escola Vedruna de Tàrrega (4rt ESO)

#escolaverda       #ewwr2022         #catalunyacircular       #modacircular