captura-de-pantalla-2019-02-14-a-las-22.36.15.png?w=685&profile=RESIZE_584x

L’11 de febrer es conmemora el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència, per tal de promoure la participació plena i en condicions d’igualtat de les dones i les nenes en la ciència (en l’educació, la capacitació, l’ocupació i els processos d’adopció de decisions).La reivindació, promolguda per les Nacions Unides l’any 2015, pretén eliminar tota mena de discriminació contra les dones en les esferes de l’educació i l’ocupació, tot trencant les barreres jurídiques, econòmiques, socials i culturals.

Les polítiques i plans d’estudi en el camp de la ciència es consideren una eina per fomentar una major participació de les dones i les nenes i reconèixer-ne els seus èxits. També es convida a que s’organitzin activitats d’educació i sensibilització pública que ajudin a logar una major participació i progrés de les dones i les nenes a la ciència.

És un bon moment per treballar la perspectiva de gènere en la ciència escolar i en l’educació ambiental, i per repensar com les nostres maneres de fer poden potenciar o perpetuar alguns estereotips de gènere que suposen un fre en l’apoderament de les nenes i noies, en la seva percepció d’autoeficàcia i en les seves eleccions professionals.

Us aportem alguns recursos per reflexionar i treballar reflexionar sobre aquesta qüestió i alguns bancs de propostes educatives per a fer ciència amb perspectiva de gènere a l’escola.

Per a la classe:

  • Iniciativa 11F: pàgina que aplega materials, xerrades i activitats per al dia de la dona i la ciència. Hi trobareu propostes didàctiques, llibres, presentacions, ilustracions, pel·lícules, llistats de dones pioneres, activitats de programació, jocs, vídeos i audios, pòsters, biografies… També és oberta a les publicacions de les escoles, generant així una plataforma de difusió de les diferents activitats que es realitzin del 1 al 15 de febrer en referència al dia de la dona i la ciència.. 8502330261?profile=RESIZE_710x
  • Repositori de recursos de dones i TIC: recull de recursos sobre dones i ciència, que inclou recursos educatius, pàgines webs i llibres, vídeos, recursos de comunicació no sexista, campanyes i narratives, investigacions, eines sobre seguretat-privacitat-violències i tecnologia, i eines de programació i electrónica educativa de programari lliure.

HProj.jpg?profile=RESIZE_400x

 

  • Hypatia project: pàgina que ha nascut d’un projecte europeu EU Horizon 2020 i que ofereix una col·lecció digital d’activitats STEM accessible, pràctica i preparada per a l’ús per als professors (en anglès). 
  • Campanya de difusió de la Xarxa Punt TIC: la xarxa Punt Tic realitza una campanya de sensibilització del dia de la dona i la ciència a través de les etiquetes #11F, #11FDonesTIC #DonesTIC #NoiesTIC. Si feu servir aquestes etiquetes us donaran un cop de mà amb la difusió.
  • Skypeascientist.com: portal web que ofereix la possibilitat de fer una entrevista a alguna dona científica des de l’escola, per tal de treballar el tema de la visibilització i dels referents.
  • Mi papá me mima, del sexismo a la igualdad. La escuela co-educadora: materials per treballar amb l’alumnat que inclouen sis activitats d’anàlisis crític dels videojocs, les cançons, la publicitat, la visibilitats de les dones en els llibres de text, la situació edcutiva d’algunes dones i nenes, etc.

Per a reflexionar: