Dia escolar de la no-violència i la pau
El Dia Escolar de la No-violència i la Pau (DENIP) és una jornada educativa que es celebra des de l’any 1964, a iniciativa del poeta i pacifista mallorquí en Llorenç Vidal i Vidal, que també va escriure l’himne Germans de les estrelles.
El lema del DENIP és Amor universal, no-violència i pau. L’amor universal és millor que l’egoïsme, la no violència és millor que la violència i la pau és millor que la guerra.
L’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) va reconèixer aquesta efemèride l’any 1993, destacant la necessitat d’educar per fomentar valors de solidaritat, respecte als Drets Humans, la no-violència i la pau.
El DENIP es celebra el 30 de gener en commemoració de l’aniversari de la mort de Mahatma Gandhi, lider nacional i espiritual de la Índia i referent mundial del pacifisme. Davant la violència i humiliació del colonialisme anglès, en comptes d’enfrontar-se i lluitar amb la força i la violència, va liderar un moviment sostingut de resistència activa i no-violenta, basat en l’ús de la veritat, la justícia i la bondat i l’amor, posant en evidència que “el que s’aconsegueix per la força, només es pot conservar amb violència”. El seu pensament es sintetitza en la cèlebre frase No hi ha camí cap a la pau, la pau és el camí.
Propostes i recursos per educar en la pau i la no-violència
- Site oficial del DENIP: hi trobareu els principis del DENIP, la lletra i la música de l’himne Germans de les estrelles , i també reflexions i orientacions didàctiques de caire general. Accés al recurs
PER A EDUCACIÓ INFANTIL
- Cómo se siente? Joc per aprendre a identificar emocions i construir entorns amigables. Conté orientacions didàctiques i està disponible en diversos idiomes. Accés al recurs
- Dobles: emocions i fòrmules de cortesia: Joc per aprendre a relacionat-se de forma respetuosa i promoure un entorn armònic i de pau. Accés al recurs.
- La casa de la pau. Joc per identificar els elements de l’entorn que ens ajuden a construir un ambient de pau i els que no. Accés al recurs.
PER A PRIMÀRIA
- Joc de l’oca: pau i no-violència: Joc de l’oca amb caselles especials per fomentar la comunicació no-violenta i la capacitat d’escoltar. Accés al recurs.
- Sopa de lletres de la prevenció de conflictes: per identificar i posar nom als conflictes i les seves solucions. Accés al recurs.
- Joc de rol: resolució de conflictes. Accés al recurs.
- La vacuna del bon tracte: UNICEF proposa elaborar una vacuna contra la violència, per enfortir la pau i fomentar el bon tracte en el nostre entorn, però no és una vacuna que es pren, sinó que es pensa. Adaptable a ESO. Accés a la fitxa de l’activitat i a la guia A salvo en la escuela. Aprendiendo en entornos protectores.
- L’aigua dibuixa paisatges de pau. Activitat per reflexionar i aprendre sobre la relació entre l’aigua i la pau i amb aquests aprenentatges dibuixar paisatges on l’aigua i la pau són els protagonistes. Adaptable a ESO. Accés al recurs
- Carrera solidària i proposta didàctica de Save the Children. La proposta conté activitats didàctiques i les instruccions per organitzar una carrera solidària. Accés al recurs.
PER A PRIMÀRIA – ESO – I BATXILLERAT
- Mirades al món: un recorregut pels conflictes actius: programa educatiu per a l’alumnat de 10-14 anys elaborat per la Coordinadora d’ONGD i AMS de Lleida i la regidoria de Cooperació de la Paeria de Lleida. A través de l’estudi de casos concrets com el Sàhara, Síria, Colòmbia, Palestina i Ucraïna, aquest programa proporciona a l’alumnat una visió adaptada sobre les causes i conseqüències de cada conflicte, així com les diverses formes de resolució pacífica. Accés al recurs.
- Banderes blanques per a la infància: les escoles, refugis de pau. Proposta per reflexionar sobre la pau des d’un enfocament educatiu i contribuir que estudiants de totes les edats adquireixin coneixements, actituds i habilitats que els permetin promoure i defensar la no violència al seu dia a dia. Proposa aprofundir en el concepte de bandera blanca i utilitzar aquest símbol universal per reclamar el respecte al dret dels infants i adolescents a viure en pau i lliures d’agressió. Accés al recurs.
- TecnologIA i pau: la proposta del DENIP 2024 convida a dur a terme diverses activitats per als alumnes de primària, ESO i Batxillerat plantejades amb l’objectiu de reflexionar sobre la realitat de la IA, les seves conseqüències i l’amenaça que suposa per la pau al món. Accés a la proposta didàctica.
PER A ESO I BATXILLERAT
- Buscando el informe de Martin Smith: Aquest joc proposa un enigma per aprendre a protegir els drets d’una persona o col·lectiu de forma no-violenta, apel·lant a la responsabilitat social.
- Quiz actualitat: joc per a identificar i reflexionar sobre la cultura de la violència i les seves expressions. Per a ESO. Accés al recurs.
- Enigma: encuentra el personaje: Joc en equip que tracta de les violències quotidianes relacionades amb els prejudicis i esl estereotips. Per a primer cicle d’ESO. Accés al recurs.
- Trivial de la resolució de conflictes i la cultura de la no-violència. Per a segon cicle d’ESO i Batxillerat. Accés al recurs.