S’apropa el Nadal. Ja fa dies que veiem les decoracions als carrers i les ofertes als supermercats, la ràdio, la televisió, les tendes de joguines… El Nadal és una celebració molt relacionada amb el consum: ens fem regals, fem àpats familiars i decorem els nostres espais. Per tant és també un moment on rebem molta publicitat que ens aboca al consum descontrolat.
Us oferim alguns recursos per repensar aquestes festes des del punt de vista del consum responsable. Reduir o millorar el consum no vol dir renunciar a tot allò que ens fa gaudir de la celebració!
Si voleu ampliar informació podeu revisar la Guia Nadal + sostenible. 36 consells per desitjar un bon nadal també al medi ambient que ha elaborat la Diputació de Barcelona.
Decorem l’escola de forma sostenible
És època de guarnir l’escola, però no ens cal comprar decoracions d’un sol ús i ni tan sols materials nous per a crear-les. La reutilització de residus comuns per a la decoració ens pot ajudar a tenir unes festes més sostenibles i a treballar la creativitat.
Si sou dels que munteu el pessebre, recordeu que la molsa és un hàbitat natural de petites espècies i, alhora, preserva la humitat de les soques. Aquest any la podeu substituir per sorra o serradures.
I si no voleu prescindir de l’arbre de Nadal:
- Busqueu espècies d’arbres autòctons com el pi o l’avet per evitar els que venen de molt lluny i, per tant, necessitin molts quilòmetres de transport. Els avets pateixen en climes mediterranis, i pocs sobreviuen gaires mesos més enllà de les festes
- És preferible comprar l’arbre de Nadal a un proveïdor de proximitat. Idealment, l’arbre hauria de provenir d’un cultiu ecològic controlat.
- Els arbres cultivats en testos es poden replantar un cop passat el Nadal.
- Si voleu màxima sostenibilitat, construïu el vostre arbre de Nadal amb materials reciclables, aprofitant per treballar la creativitat i el treball en equip amb el vostre alumnat. Aquí teniu 31 idees de mostra.
Alguns recursos per a les decoracions nadalenques:
- 19 decoracions de Nadal sostenibles: en aquesta publicació de Fundesplai trobareu idees molt originals per crear decoracions nadalenques aprofitant residus comuns com els rotllos del paper de vàter, les llaunes o el paper de diari.
- Vídeo amb instruccions per a fer uns rens amb el rotllo de paper de vàter.
- En aquesta pàgina web teniu algunes idees per a fer arbres sostenibles, targetes de felicitació…
Parlem dels regals responsables
Si volem ser sostenibles, ens cal pensar bé que regalem. No tots els regals són materials, i quan no ho són ens ajuden a passar estones felices amb les persones que estimem, a estalviar recursos i a reduir residus. Podem regalar esdeveniments culturals, tallers, cursos, sortides a la natura… També podem regalar coses de segona mà o fetes per nosaltres mateixes. Ens cal reflexionar sobre això i mostrar altres models de regals a l’escola, especialment si planifiqueu un amic invisible o alguna dinàmica que impliqui intercanvis.
Si volem comprar un regal, és millor prioritzar el comerç i els productes locals, i aquells fets amb materials obtinguts de la manera més sostenible possible i el màxim de naturals. Alguns recursos interessants són:
- Consells per al Nadal sostenible de l’agència catalana de consum: trobareu indicacions interessants per a les compres de nadal, les joguines i els videojocs. L’ACC també ens presenta aquesta auca del consum de regals responsable:
- Decàleg de consum responsable al Nadal.
- Portal de consum responsable per nadal de la Generalitat de Catalunya Jovecat
- Embolicar els regals de forma més sostenible
- Consells per un Nadal sostenible d’ecologistes en acció
- Todos tus libros.com: si voleu regalar un llibre aquesta web us ajuda a saber en quin comerç proper el podeu comprar o demanar perquè us el portin a casa.
- La zona: és un mercat digital on trobaràs productes i serveis de proximitat, sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i les persones. Aquests criteris s’apliquen de principi a fi, des de la manufactura i producció dels articles i serveis fins al repartiment i distribució a les llars o punts de recollida.
La plataforma, a més de permetre’ns satisfer les necessitats del nostre dia a dia, també ofereix informació sobre quin és l’impacte del nostre consum i quines alternatives tenim al nostre abast perquè la nostra empremta sigui cada vegada més positiva. Neix com a alternativa a plataformes com Amazon i es gestiona mitjançant una cooperativa.
Aquesta idea la podríeu treballar amb el vostre alumnat i professorat:
- B612 Proposta Educativa per un Consum Conscient i Sostenible: recurs didàctic de Fundesplai per treballar l’educació del consum en el marc del lleure dels infants, joves, famílies i comunitat educativa en general.
- MERCAT D’INTERCANVI: és una bona manera de no consumir si hi ha altres persones que tenen l’objecte que necessites i que ells ja no utilitzen. Es pot fer un mercat d’intercanvi obert, fer petits mercats d’intercanvi a cada aula, decidir que portin el que vulguin o pactar-ho a certs objectes (o un llibre, o una peça de roba, o una joguina, etc.). en aquesta entrada del bloc us expliquem com organitzar un mercat d’intercanvi.
- Fer algun taller per crear la decoració de Nadal amb elements reutilitzats sense necessitat de comprar res.
- Un Regal per al Karim: Una activitat que podeu fer amb els alumnes de cicle superior de primària o amb els alumnes de secundària: És una activitat sobre el consum responsable, molt interessant i que fa despertar en l’alumnat el diàleg i la conscienciació en el consumisme.
- Amb els més petits fer un taller de joguines ecològiques amb material reutilitzat i residus.
- També podeu veure el vídeo de la Capitana Escarola de l’escola Jaume Balmes de Cervera, que ens explica alguns hàbits saludables en relació a les festes de Nadal que tenim a tocar.
Us desitjem un nadal feliç i sostenible!
#escolaverda #nadalsostenible #regalssostenibles #decoraciosostenible