La biodiversitat té un paper important en el funcionament dels ecosistemes i ens ofereix nombrosos serveis. Entre aquests, es troben el cicle de nutrients i el cicle de l’aigua, la formació i retenció del sòl, la resistència a les espècies invasores, la pol·linització de les plantes, la regulació del clima, el control de les plagues i la contaminació.
El dia 22 de maig es celebra el Dia Internacional de la Diversitat Biològica, i durant el mes de maig es realitzen diverses propostes en espais naturals i parcs relacionats amb l’estudi de la biodiversitat, com els bioblitzs.
Un Bioblitz és un esdeveniment participatiu de ciència ciutadana on l’objectiu és registrar tantes espècies com sigui possible en un lloc i durant un temps determinats. Gràcies a esdeveniments d’aquest tipus molta gent s’aproxima als ecosistemes i a la naturalesa caracteritzant la biodiversitat del seu entorn, i aprèn sobre ell alhora que es diverteix trobant espècies sobre les quals mai abans havia parat atenció. A la vegada es generen dades útils per a l’estudi de la biodiversitat i la investigació científica, sempre que s’introdueixin les observacions dutes a terme en alguna aplicació de Ciència Ciutadana com iNaturalist.
I vosaltres, voleu fer ciència ciutadana al vostre centre educatiu? Coneixeu la problemàtica de les invasions biològiques? Us proposem assistir a la formació per a docents de la Xarxa d’Escoles Verdes i participar en el BioBlitz d’espècies invasores a Catalunya que organitza el CREAF.
Quan? Dia 3 de maig de 17:30 a 19 h
En línia al següent enllaç: https://meet.jit.si/FormacioBioblitzInvasoresCatalunya
Contingut:
- Introducció a les invasions biològiques
- Normativa i gestió de les espècies exòtiques invasores
- El BioBlitz d’espècies invasores a Catalunya a través d’iNaturalist
Les invasions biològiques constitueixen un dels components més importants del canvi global actual i una amenaça seriosa per a la conservació de la biodiversitat i el funcionament dels ecosistemes. Tenir la informació recollida i actualitzada és fonamental per a poder desenvolupar estratègies adequades per a la prevenció i la gestió de les espècies que esdevenen invasores.
La Bioblitz d’Espècies Invasores de Catalunya (EXOCAT) és una activitat de ciència ciutadana que s’organitza en el marc del projecte europeu IAS Challenge. Aquesta activitat forma part d’una bioblitz internacional que recopilarà durant 3 dies (del 20 al 22 de maig) informació de la distribució d’espècies invasores a diferents localitzacions europees gràcies a la participació voluntària de la ciutadania i fent servir la plataforma iNaturalist. A partir d’aquest cap de setmana, el projecte EXOCAT a iNaturalist quedarà obert de manera que sempre que es vulgui es podran fer aportacions de noves cites d’espècies invasores al projecte.
La participació en aquest esdeveniment a Catalunya permetrà complementar i actualitzar el Sistema d’Informació d’Espècies Exòtiques de Catalunya EXOCAT, que reuneix informació del conjunt d’espècies exòtiques presents al territori pel que fa a l’estat d’invasió i la distribució de cada espècie al territori.
Disposar d’aquesta informació actualitzada és fonamental per a:
- Detectar ràpidament nous casos d’invasió
- Determinar la capacitat d’invasió de les espècies
- Delimitar zones més susceptibles a les invasions biològiques
- Disposar de dades per a planificar actuacions de gestió de les espècies invasores
La participació en el Bioblitz d’Espècies Invasores de Catalunya (EXOCAT) és molt senzilla i tothom hi pot participar. No cal saber reconèixer totes les espècies invasores: l’aplicació iNaturalist ajuda a identificar l’espècie i, en cas que sigui invasora, passarà a formar part del projecte EXOCAT. A més, les dades seran supervisades i validades per persones expertes i això oferirà una informació fiable sobre l’estat de les invasions a Catalunya.
Us animem a participar!