La Setmana Sense Soroll és un esdeveniment mundial que té com objectiu promoure mesures i iniciatives per prevenir la contaminació acústica. L’edició de la SSS d’enguany es celebra del 25 d’abril a l’1 de maig, amb el lema Abaixem el volum i vol posar en valor totes aquelles mesures permanents, actuacions i accions que permeten millorar la qualitat acústica del nostre entorn.
De quina manera podem participar els centres educatius?
- Penseu quina acció o activitat relacionada amb la prevenció de la contaminació acústica fareu al vostre centre
- Adheriu-vos a la Setmana Sense Soroll 2022. Per fer-ho, heu de seguir aquestes passes:
-
- Complimenteu el formulari d’adhesió a la SSS, descarregueu-vos la Carta d’adhesió per a entitats i altres, introduïu les vostres dades i indiqueu de quina manera hi participeu (donant suport, fent una activitat o accióo bé fent difusió de la SSS)
- Cliqueu a Afegir activitat, i complimenteu les dades de la vostra acció
- Pugeu la carta d’adhesió complimentada i cliqueu enviar
-
I aquí us deixem algunes activitats que us poden inspirar i també alguns recursos que podeu utilitzar per fer difusió:
Activitats que es proposen per als centres des del Servei de Prevenció de la Contaminació Acústica (totes les etapes educatives)
- Flash Mob Abaixem el Volum: es tracta de preparar una coreografia conjunta de curta durada on es llenci un missatge relacionat amb la importància d’abaixar el volum de soroll. Posteriorment, fer difusió del flash Mob a les xarxes socials amb les etiquetes: #escolasensesoroll i #SSSoroll2022.
- Fotografiem el silenci: Consisteix en fer una fotografia i/o un fotomuntatge on es mostrin diferents fonts de soroll acompanyades d’un missatge o reflexió que promogui la reducció de la contaminació acústica, i fer-ne difusió a les xarxes socials amb les etiquetes: #escolasensesoroll i #SSSoroll2022.
Entre tots els centres educatius que participin en aquestes propostes es sortejarà una xerrada/taller de prevenció de la contaminació acústica per a la vostra escola i a la vostra mida.
Activitats 0-3:
- Mira com sona!: Els infants troben unes estructures sonores carregades d’objectes de la vida quotidiana, de materials i sonoritats diferents. A partir de la seva manipulació es promou la descoberta i l’experimentació del so i les seves propietats.
Activitats 3-6:
- Producció, transmissió i recepció de sons: aquesta activitat treballa el so (transmissió i recepció) fent ús de les eines TIC de l’aula de ciències.
Activitats per a primària:
- Sorolls espantosos: aquesta activitat de la Guia Hàbitat està destinada a cicle inicial i cicle mitjà i pretén ajudar a: desenvolupar la capacitat d’observació auditiva i la sensibilitat davant dels sons; fer adonar del nivell de soroll que ens envolta habitualment; entendre que el soroll permanent implica pèrdua de qualitat de vida i afecta la salut; i valorar la contribució que fa cada un de nosaltres a la producció de soroll.
- Podem millorar el nivell de soroll de l’escola?: activitat per a cicle mitjà i cicle superior on proposem fer una ecoaditoria a l’escola per determinar el volum sonor al que, tots plegat, estem sotmesos al llarg del dia, zones i moments més sorollosos i espais i sessions més silencioses. És important adonar-se de com ens afecta, tant físicament com mentalment, el nivell de soroll, quines son les nostres preferències i, a partir d’aquí proposar noves formes d’actuació.
- Shh, silenci! activitat per a cicle mitjà sobre els efectes del soroll en la nostre salut. Conté experiments per veure que el so es transmet mitjançant ones, que es transmet per l’aire, l’aigua, travessa els sòlids i que en el buit no hi ha so. També proposa mesurar el nivell de soroll a la classe i a altres indrets de l’escola amb la consola ECODAD, i porposa l’ús d’una eina que ens avisi quan hi havia massa soroll, l’Edward’s Ear o orella de l’Edward.
- Per què els del pis de sota senten el soroll dels mobles, quan els movem, si no hi ha cap esquerda?: activitat per a cicle superior que parteixs de la pregunta d’un alumne i que proposa investigar per a trobar la resposta, tot reflexionant sobre la composisicó de la matèria i el funcionament del soroll.
- Educar para vivir sin ruido. Ruidos y sonidos en la ciudad. Aquest material està desglossat per cicles i per cadascun d’ells hi trobareu la guia del professorat i també les fitxes de treball per a l l’alumant.
Activitats per a Cicle Superior i ESO
- Cuaderno de actividades Menos Ruido, Más Vida És un material elaborat per la Junta de Andalucía on hi trobareu propostes diverses: com fer un mapa de sons, mesura del soroll, jocs de simulació…
Activitats per a secundària i batxillerat:
- Unitat Didàctica de la Campanya de Conscienciació sobre el Soroll promoguda per la Societat Espanyola d’Acústica: la unitat didàctica es compon d’un manual per al professor, fitxes per als alumnes, un DVD relatiu a la matèria tractada – “Silin i Ruidón” – i la proposta d’uns exercicis pràctics a realitzar pels alumnes.
Reculls de recursos per a tots els nivells:
- Biblioteca de sons: Podreu sentir sons i sorolls de tot tipus i comentar quines sensacions i emocions us generen
- Recull de recuros de sons i sorolls de Barcelona Sostenible: en aquest recull trobareu lectures, materials didàctics, vídeos, jocs i material mulimèdia, actiivtats i visites, webs, exemples de composar-s’hi i adreces d’interès.
- Apps per mesurar la intensitat del soroll
Guies i exposicions:
- Sons i sorolls-guía informativa i proposta d’activitats per millorar la qualitat acústica: l’objectiu d’aquest material és afavorir en l’àmbit educatiu l’adquisició de coneixements sobre la dualitat so / soroll i afavorir canvis en els valors, actituds i comportaments per millorar la qualitat acústica de el centre educatiu i de l’entorn, i contribuir també a reduir l’impacte global que l’activitat humana provoca sobre l’ambient. La guia presenta activitats variades, originals i suggerents i que susciten una reflexió, ja sigui a l’inici o al final de l’activitat. La gran diversitat de propostes d’activitats permet que es pugui vincular amb diferents àrees de coneixement. A cada activitat s’han inclòs exemples de possible preguntes que poden animar a l’alumnat a descobrir, explorar, reflexionar, preguntar, experimentar …
Exposició Adéu Soroll. La Diputació de Barcelona ofereix aquesta exposició com a activitlogo_INAD2017-black.png?profile=RESIZE_180x180at durant els mesos d’abril i maig en el marc de la Setmana Sense Soroll. Mostra els diferents ambients sonors, la percepció del so, les principals característiques
del so i quina és la diferència entre so i soroll, què és la contaminació acústica i quines mesures existeixen per lluitar-hi.
Materials de difusió Setmana Sense Soroll: https://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/atmosfera/contaminacio_acustica/setmana-sense-soroll/recursos/
I si pengeu les vostres activitats al web i les xarxes socials del vostre centre recordeu utilitzar les etiquetes:
#SSSoroll2022 #escolasensesoroll i #escolaverda