El 2 de febrer es celebra el Dia Mundial dels Aiguamolls i les Zones Humides per commemorar la data d’adopció del Conveni internacional sobre les zones humides, el Conveni de Ramsar de 1971). L’objectiu d’aquest conveni és protegir les zones humides, que inclouen aiguamolls d’aigua dolça i salada, basses, llacs, rius, pantans estuaris, manglars, albuferes o llacunes litorals i esculls de corall dins de les aigües costaneres. 

El el lema d’enguany és Aigua, aiguamolls i vida: tres elements inseparables, i vol posar el focus en aquests espais com a fonts d’aigua dolça, i per animar a crear accions per a restaurar-los i aturar-ne la pèrdua.

Aquests ecosistemes, que suposen el 4% de la superfície total de la Terra, i són un dels ecosistemes més productius des del punt de vista biològic, ja que en ells hi habiten el 40% de les espècies del món: des d’aus, rèptils, peixos, insectes, amfibis i mamífers. També tenen la capacitat d’absorbir i emmagatzemar diòxid de carboni i de depurar l’aigua de manera natural. Els aiguamolls també són clau per a la fauna, per exemple per les aus aquàtiques que arriben d’Àfrica a reproduir-se i per a les que fugen del fred del nord i del centre d’Europa durant l’hivern.

 A Catalunya hi ha identificades 2.980 zones humides amb  un total de 23.000 hectàrees sobre el territori, fent que siguin un dels ecosistemes més importants. Segurament el primers noms que ens venen al cap són els deltes de l’Ebre i el del Llobregat, o potser l’estany de Banyoles i els Aiguamolls de l’Empordà, oi?

Però tant al Pirineu com a la Plana de Lleida també hi ha zones humides d’alt valor ecològic, com els estanys alpins, els estanys de Basturs, el clot de la Unilla, la Reserva Natural d’Utxesa, l’estany d’Ivars i Vila-sana o els aiguabarrejos del Segre amb el Cinca o les Nogueres… Lamentablement, però també hi ha d’altres espais que no gaudeixen d’un bon estat de conservació.

Si voleu saber si al vostre municipi o comarca hi ha alguna zona humida, podeu investigar-ho accedint a aquest enllaç. Trobareu, agrupades per conques, les fitxes descriptives d’aquests espais amb la seva caracterització ecològica, els seus elements d’interés i la problemàtica de conservació que ha elaborat el Departament de Territori i Sostenibilitat.

http://mediambient.gencat.cat/ca/05_ambits_dactuacio/patrimoni_natural/sistemes_dinformacio/zones_humides/fitxes_descriptives/

I si us interessa fer una sortida educativa amb els vostres alumnes a les zones humides de la Plana de Lleida, aquí teniu l’enllaç de contacte amb les entitats que n’organitzen:

Activitats a la reserva natural d’Utxesa: https://utxesa.org/

Activitats a l’Estany d’Ivars i Vila-sana: https://estanyivarsvilasana.cat/

Activitats a altres espais de la Plana de Lleida: https://www.espaisnaturalsdeponent.cat/ca/projecte/

Us recomanem també els projectes d’Aprenentatge i Servei ambiental relacionat amb les zones humides (Projecte Amphibia i Projecte Rius) i el projecte Tortuga d’estany.