Dissabte 16 d’octubre és el Dia Mundial de l’Alimentació, un dia promogut per la Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO) amb l’objectiu d’abordar les desigualtats i ineficiències relacionadas amb el sistema alimentari. Aquesta lluita es relaciona amb l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible ODS2: Posar fi a la fam, aconseguir la seguretat alimentària i la millora de la nutrició i promoure l’agricultura sostenible, que destaca la necessitat d’aconseguir la seguretat alimentària millorant l’accés a aliments nutritius a través de sistemes alimentaris sostenibles.
Aquest any el lema és “Les nostres accions són el nostre futur. Millor producció, millor nutrició, millor medi ambient i una vida millor”.
Si pensem en el que nosaltres hi podem fer, el primer pas és pensar en com ens alimentem i en l’origen dels aliments que comprem. Sabem d’on provenen? Som conscients de l’impacte que genera la seva producció en el medi? Entenem com de perniciós és el malbaratament alimentari a nivell ecològic i social? Tenim una alimentació saludable i sostenible? Aquestes són algunes preguntes que podem treballar, relacionades amb els ODS 12 Producció i consum responsables i ODS 3 Salut i benestar.
Us oferim algunes propostes que us poden ser d’utilitat tant per a formar-vos, com per a utilitzar a l’aula:
PROPOSTES DIDÀCTIQUES:
- Proposta didàctica per a segon cicle d’Educació Infantil – Es pot acabar el pa?: Prenent consciència dels processos de l’elaboració d’aquest aliment, es poden canviar els hàbits de consum i valorar si es pot acabar el pa i què es pot fer per evitar que això passi. d’EI.
- Proposta didàctica per a Primària- Com podem crear una dieta sana i econòmicament assequible?: l’objectiu d’aquesta activitat de cerca i debat és analitzar tant el model ecològic com el model industrial actual de producció i distribució d’aliments, tenint en compte el cost dels aliments en cadascun d’ells i si es possible una alimentació adequada, sana i assequible econòmicament.
- Proposta didàctica per a Primària – Hem de menjar peix de proximitat? a través d’un problema social rellevant, la nostra mar està canviant, comencem a pensar què en sabem de la mar Mediterrània, i a través de diferents activitats ens submergim per descobrir com afecta l’activitat humana en el “Mare nostrum”. En aquesta unitat didàctica podeu trobar tot d’activitats guiades per prendre consciència que el nostre mar és un mar d’intercanvi.
- Proposta didàctica per a la ESO – Les transformacions del món rural: Es pretén que l’alumnat es formi un criteri en relació a l’agricultura de l’actualitat a partir de la lectura reflexiva i crítica d’un text informatiu i un article sobre el tema. Primer, hauran d’analitzar els avantatges i inconvenients de l’agricultura industrial i de l’agricultura agroecològica. Després, hauran de reflexionar sobre l’alimentació en el món d’avui. Acabaran la sessió amb una posada en comú de les conclusions
- Proposta didàctica per a Batxillerat – Biotecnologia i alimentació. Aliments transgènics i funcionals: uns seqüència d’activitats organitzades a l’entorn dels aliments funcionals i dels aliments transgènics. La seqüència principal o bàsica consta de 3 apartats. En el primer s’enfronta l’alumnat amb l’objectiu d’aconseguir una nova varietat de soja més rica en omega3 (aliment funcional) per procediments d’hibridació tradicional i per transgènesi. En el segon apartat se l’emplaça a dissenyar un nou aliment funcional destinat a un determinat sector de la població. Finalment,en el tercer apartat se’ls demana de recollir diferents arguments a favor i en contra dels aliments transgènics.
Si publiqueu les vostres activitats a les xarxes socials, podeu afegir les etiquetes #DiaMundialDeLaAlimentació, #HeroisDeLaAlimentació, #DiaMundialDeLaAlimentacion, #HéroesDeLaAlimentacion i també @FAO.
Foodtopian: les claus de l’alimentació sostenible i saludable. Una mirada des de l’agroecologia. Curs que organitza la Càtedra d’agroecologia i sistemes alimentaris, la UVIC i Fundesplai. El curs està adreçat a professorat i educadors/es de l’educació en el lleure, professionals de l’àmbit de la restauració, dietètica i salut i persones interessades en opcions alimentàries més saludables i sostenibles.
- Dates: del 27/11/2021 al 29/01/2022. Durada del curs: 50h
- Més informació: https://formacio.fundesplai.org/cursos/hostaleriairestauracio/foodtopian-les-claus-de-lalimentacio-sostenible-i-saludable/
PROPOSTA EDUCATIVA: “Menjar canvia el món” és el títol de la proposta educativa pel dret a l’alimentació saludable i sostenible que Fundesplai i les entitats que en formen part impulsarà entre els més de 115.000 participants als esplais, escoles i altres espais educatius on estan presents aquest curs 2021-22. Us podeu descarregar el quadern pedagògic per aprofundir en les temàtiques i aclarir conceptes realcionats amb l’alimentació sostenible.