Des de l’any 2009 es celebra del Dia Mundial dels Oceans el 8 de juny, per protegir-los. Per preservar l’oceà i tot el que sustenta, hem de crear un nou equilibri, arrelat en la veritable comprensió de l’oceà i de com la humanitat ens relacionem amb ell. El lema d’aquest any és “L’oceà: vida i mitjà de subsistència“, i es troba lligat amb l‘Objectiu de Desenvolupament Sostenible 14: “Conservar i utilitzar de manera sostenible els oceans, els mars i els recursos marins “. Aquest any a més és especialment rellevant, ja que marca el començament de la Dècada de les Nacions Unides de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible, que s’estén des de 2021 fins a 2030. La Dècada enfortirà la cooperació internacional per desenvolupar la recerca científica i les tecnologies innovadores que poden connectar les ciències oceàniques amb les necessitats de la societat.
L’oceà ocupa gairebé 3 quartes parts de la superfície del planeta i té un paper fonamental en la preservació de la vida a tota la Terra. Si entenem els boscos com un pulmó del planeta, els oceans en serien l’altre. Hi viu una gran diversitat d’éssers vius, molts d’ells fotosintètics, i per això genera el 50% de l’oxigen del planeta i té un paper molt important de retenció del diòxid de carboni i de regulació del clima. Els éssers humans n’obtenim també aliment (és la principal font de proteïna per a més de mil milions de persones), energia (que es pot obtenir del seu moviment), aigua i altres recursos com minerals, i hi ha moltes persones que viuen de l’oceà (per la pesca, el turisme, l’oci, el transpòrt…).
Malauradament l’oceà pateix molts impactes de l’activitat humana. Tots els residus mal gestionats acaben a l’oceà contaminant-lo, la sobrepesca i la pesca industrial tenen un gran impacte en els seus éssers vius, i el canvi climàtic està produint canvis en les propietats de l’aigua, com l’acidificació. Actualment el 90% de les espècies de peixos grans estan sobreexplotades i el 50% dels esculls de coral han estat destruïts. Tot això afecta als seus ecosistemes i els éssers vius que en depenen, i per tant acaba afectant a tota la vida al planeta, incloent els éssers humans.
Us deixem un seguit de recursos i activitats per a poder treballar l’oceà, la seva importància i les accions que podem dur a terme individual i col·lectivament per a preservar-lo:
Per als més petits:
- Conte “El peix irisat”: el Peix Irisat de Marcus Pfister és un gran clàssic sobre els peixos i el mar. Ens ajuda a treballar l’amistat i l’empatia alhora que descobrim la biodiversitat marina. En aquest vídeo trobareu una preciosa versió del conte explicat amb titelles per la companyia Tanaka.
- Com és l’aigua? L’aigua a través dels sentits: conjunt d’activitats per a Educació Infantil per descobrir l’aigua amb tots els sentits. Són activitats manipulatives, de descoberta sensorial perquè els infants de 2 a 6 anys experimentin amb l’aigua.
- Com és que sentim el mar dins d’una caragola?: busquem cargoles de mar de diferents mides, manipulem-les, experimentem amb elles,… què passa si hi enganxem l’orella? Com és que hi sentim el mar si no estan plenes d’aigua?
Per primària:
- El mar a fons: és un projecte creat pel CSIC i l’Institut de Ciències del Mar que conté diverses propostes didàctiques i recursos endreçats per temàtiques. Remena i descobriràs infinitat de recursos: projectes de recerca, contes, jocs, etc… tot molt ben documentat científicament.
- Un creuer pel Mediterrani: dinàmica de grup també de la Guia Hàbitat per ajudar a descobrir els recursos naturals i culturals del Mediterrani i els problemes ambientals que els afecten. Com podem gestionar millor els recursos per cuidar el nostre mar?
- Peripècies del vell marí: aquesta activitat és més aviat un joc de simulació que es pot fer amb grups d’infants o joves a partir de 10 anys. Aquest joc pretén ajudar a entendre que les espècies es poden extingir i comprendre els factors d’extinció d’espècies al Mediterrani
Per secundària en endavant:
- Què pesques?: activitat en grup proposada per la Guia Hàbitat que s’adreça a infants i adolescents de 10 a 16 anys. És una activitat ideal per conèixer els diferents sistemes de pesca i entendre els seus impactes sobre les poblacions de peixos. Com aconseguir sistemes de pesca sostenibles?
- Un creuer pel Mediterrani: dinàmica de grup també de la Guia Hàbitat per ajudar a descobrir els recursos naturals i culturals del Mediterrani i els problemes ambientals que els afecten. Com podem gestionar millor els recursos per cuidar el nostre mar?
- Documentals sobre els oceans: els documentals de natura són una eina meravellosa per transmetre l’amor per la natura i la necessitat de tenir-ne cura. Podeu organitzar un visionat o un cine-fòrum d’algun documental sobre els mars i oceans com els de la sèrie Planeta Azul II o la pel·lícula documental Océanos, amb imatges espectaculars sobre la vida als oceans, o Plastic Ocean, un documental de denúncia sobre la contaminació per plàstics que pretén despertar sensibilitats, o Mission Blue, que explica com estan canviant els ecosistemes marins a causa del canvi climàtic i les activitats humanes. Aquests documentals poden donar peu a un gran debat sobre el tema, activitats d’aprofundiment, propostes d’Aprenentatge Servei i projectes diversos.
Altres recursos:
- Guía “Sin mala Espina”: una guia d’Ecologistes en acció, molt sencilla però complerta, sobre el consum responsable de peix i marisc.
- Informe una mar de canvis: nou informe del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible per avançar vers una gestió sostenible del medi marí i costaner. L’informe conté recomanacions per fer compatibles la conservació del medi marí i l’activitat socioeconòmica, en la línia del que promou l’Agenda 2030 de Nacions Unides i, en particular, l’ODS 14 dedicat a l’àmbit marí.
- Dossier “El mar a fons”: dossier de El Punt Avui que analitza la importància ecològica dels ocenas i els treballs que es duen a terme per a compendre-la i preservar-los.