El dia 28 de Gener se celebra el Dia Mundial per la Reducció de les Emissions de CO2, també anomenat Dia Mundial de l’Acció enfront de l’Escalfament Terrestre. Aquest dia va ser designat per la ONU com a una més de les mesures contra el canvi climàtic i el seu impacte en el nostre planeta. L’objectiu és crear consciència i convidar a prendre decisions per a reduir les emissions de CO2, a través de iniciatives com la inversió en fonts d’energia renovables, el canvi a combustibles nets o la modificació de les tendències de consum.
Arrel de la pandèmia alguns governs han donat més impuls a les polítiques ambientals. El govern europeu, per exemple, ha acordat al desembre de 2020 augmentar l’objectiu de reducció de CO2 de cara al 2030, passant del 40% que s’havia fixat a un 55%. No obstant, queda molta feina per fer, i si volem mitigar l’emergència climàtica haurem de seguir lluitant per a implementar canvis en els models productius, de consum i de mobilitat.
Nosaltres també podem incidir en la reducció d’emissions:
Us oferim una sèrie de recursos per a treballar aquesta temàtica a l’escola:
Recopilatoris d’eines i guies:
- Com calcular la petjada ecològica? En aquest article del Blog + Escola de Fundesplai trobareu informació sobre la petjada ecològica i 5 calculadores online per a poder calcular-la
- Recull de 8 guies didàctiques per treballar el canvi climàtic a diversos nivells educatius: trobareu diverses guies elaborades per UNICEF, la Junta de Andalucía, la Comunitat Valencia i altres institucions i entitats i que contenen propostes per a l’Educació Infantil, primària i Secundària
Propostes didàctiques:
- De 4 a 12 anys:
- Dona’m un respir: activitat de la Guia Hàbitat, de 30 a 50 minuts i per a treballar el tema de l’aire i les substàncies que hi aboquem.
- De 10 a 14 anys
- Circuleu, si us plau!: activitat de la Guia Hàbitat, de 60 minuts i per a treballar el tema del transport urbà sostenible.
- Missió planetària: activitat de la Guia Hàbitat, de 40 a 60 minuts i per a treballar el l’atmosfera i l’efecte hivernacle.
- És brut l’aire que respirem?: proposta didàctica de l’ARC que comprèn una seqüència d’activitats que ajudaran l’alumnat a reflexionar i aprendre sobre la contaminació atmosfèrica, les seves causes i les seves conseqüències. L’activitat parteix dels coneixements previs dels infants i a través de la lectura d’alguns articles, l’experimentació a l’aula, el testimoni de la gent gran i la reflexió sobre diferents fonts de dades, es va descobrint com és l’aire, les seves propietats, la contaminació atmosfèrica, i les possibles accions de millora.
- A partir de 12 anys:
- A les fosques: activitat de la Guia Hàbitat, de 40 a 60 minuts i per a treballar el tema de les fonts d’energia renovables i no renovables.
- A partir de 14 anys:
- Debat obert sobre les emissions de CO2: activitat de la Guia Hàbitat, de 60 a 90 minuts i per a treballar el tema de les emissions de CO2.
Produccions com a punt de partida:
- Article “Carne”: article de Greenpeace amb dades molt interessants sobre l’impacte del consum de carn en el medi ambient i en la nostra salut
- Curtmetratge “CO2. El cortometraje”: un curtmetratge divertit i que ens pot servir per a iniciar una discussió