IDEES D’ACCIONS I RECURSOS PER TROBAR LA INSPIRACIÓ I ORGANITZAR LA VOSTRA ACCIÓ A L’ESCOLA:
Encara que aquesta edició de la Setmana de la Prevenció de Residus tracta sobre el malbaratament alimentari, podeu organitzar accions de reducció de residus de qualsevol altra temàtica.
A continuació, us compartim les presentacions dels projectes i les accions que es van presentar al webinar informatiu de la Setmana de la Prevenció de Residus per a centres educatius.
Cliqueu les imatges per accedir als materials, i si voleu sentir l’explicació de la veu de les mestres, mireu el video del webinar!
Para el carro!
Projecte d’Aprenentatge i Servei de l’Institut-escola Mas Rampinyo de Montcada i Reixac
Projecte #jonollenço.
La Forquilla ecològica, cooperativa que gestiona l’espai migida de l’Escola Josep Tarradelles del Prat de Llobregat.
Projecte #jonollenço.
Materials de suport, idees i recursos per reduir el malbaratament alimentari als centres educatius
Al Catàleg d’accions de prevenció de residus de l’Agència de Residus de Catalunya trobareu moltes idees d’accions que podeu fer al vostre centre per reduir la generació de residus. Veureu que estan agrupades per temàtiques.
ALTRES IDEES I PROPOSTES:
Propostes didàctiques, videos i guies de referència (cliqueu cada imatge per accedir al recurs)
Recursos virtuals i interactius de la Diputació de Barcelona
(cliqueu cada imatge per accedir al recurs)
Websèrie FTM (Fes-ho tu mateix!), on trobareu16 maneres de reduir els residus de manera dinàmica i visual. Especialment recomanable el capítol FTM 3. Hamburgueses de rampoines i bombons de pastanagues on ens explicaran trucs i receptes per evitar llençar menjar.
ALGUNES DADES PER CONÈIXER LA SITUACIÓ I SENSIBILITZAR-NOS SOBRE LA PROBLEMÀTICA DEL MALBARATAMENT ALIMENTARI…
Sabies que…
- Cada any, a la Unió Europea es produeixen més de 58 milions de tones de residus alimentaris
- Això equival a 131 kg per habitant. Alhora, hi ha més de 37 milions de persones no es poden permetre un àpat de qualitat cada dos dies.
- A nivell mundial, un terç de tots els aliments produïts per al consum humà es malgasten. Segons les dades del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA), l’any 2019 es van produir al voltant de 931 milions de tones de residus alimentaris, que representen el 17% de la producció total d’aliments mundial.
Darrere d’aquesta quantitat de malbaratament alimentari s’amaguen impactes tant econòmics com ambientals. Les dades estimen que per als residus alimentaris produïts anualment a Europa, hi ha un valor de mercat associat de 132.000 milions d’euros. A més, el malbaratament alimentari té conseqüències en termes d’emissions de gasos d’efecte hivernacle relacionades, per exemple, amb l’ús de terres de conreu, recursos d’aigua dolça i fertilitzants per a la producció d’aliments.
- La meitat dels residus alimentaris es produeixen a les llars, acompanyat per la restauració (restaurants, càtering) i al detall (supermercats, botigues).
#EscolesVerdes #escolaverda #ewwr2024 #malbaratamentalimentari #foodwaste #malbarataralimentsesdemalgust