El programa educatiu del Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica de la Generalitat de Catalunya ’ofereix a l’alumnat la possibilitat de treballar els sons, la llum i l’energia, a fi d’entendre la importància i l’impacte que tenen a les nostres vides.
Les activitats estan adequades a diferents nivells educatius, des de cicle inicial de primària fins a l’ESO. Estan pensades per poder atendre la diversitat present a l’aula, i incorporen diverses metodologies, com experiments, passejades d’escolta activa, jocs interactius o l’App corporativa de ciència ciutadana SonsCat.
En totes les activitats, s’ofereixen gratuïtament els serveis d’una persona educadora per guiar l’activitat al centre educatiu; també materials didàctics dissenyats pels tècnics del Servei, material manipulatiu d’experimentació i equips reglamentaris per fer mesuraments.
Vegeu a continuació una breu descripció de les activitats, i si necessiteu més informació o us voleu inscriure i reservar alguna activitat, us deixem aquí l’enllaç al Programa d’activitats complet, la web del Servei de Contaminació Acústica i Lumínica i el correu de contacte: programaspccal@sistemasmedioambientales.com.
Activitats sobre la PREVENCIÓ DE LA CONTAMINACIÓ ACÚSTICA:
- Vols ser gran? Fes soroll petit (cicle incicial primària). A través de l’experimentació, l’alumnat aprendrà la diferència entre els diferents tipus de sons i entre sons i sorolls. Mitjançant diferents materials d’experimentació, podrà comprendre com es transmet el so, com es mesura i la importància de viure amb uns nivells acústics adequats, a casa, a l’escola i a l’entorn proper.
- Sons o sorolls? (cicle mitjà primària). A través de l’experimentació, l’alumnat aprendrà la diferència entre sons i sorolls, a reconèixer el seu origen i el seu impacte en el nostre entorn. Mitjançant diferents materials d’experimentació, podrà comprendre com es transmet el so, com es mesura i la importància de viure amb uns nivells acústics adequats, a casa, a l’escola i a l’entorn proper.
- Sentim i escoltem (cicle superior primària i 1r i 2n d’ESO). L’alumnat aprendrà a fer sonometries amb aparells reglamentaris, a avaluar quins nivells de soroll són admissibles, quin és l’impacte del sorroll en la salut i el benestar de les persones, i haurà de pensar i consensuar en grup propostes per reduir el soroll ambiental.
- Projecte Aprenentatge i Servei MILLOREM LA QUALITAT DELS EQUIPAMENTS PÚBLICS I EL SEU ENTORN (3r i 4rt ESO, i Batxillerat). L’objectiu general d’aquest APS és sensibilitzar i educar a l’alumnat sobre la problemàtica de la contaminació acústica, les seves causes, efectes i possibles solucions, promovent al mateix temps la participació activa de la comunitat escolar en la identificació, mesurament i reducció dels nivells de soroll en el seu entorn immediat.
Més concretament, el projecte està enfocat a millorar la qualitat acústica d’equipaments sensibles, com poden ser sales d’espera de centres d’atenció primària, biblioteques, etc. i a reduir la contaminació acústica i preservar de les zones tranquil·les a l’entorn proper a l’equipament.
Per poder organitzar i dur a terme aquest projecte APS, el Servei de Prevenció i Control de la Contaminació Acústica i Lumínica ofereix assessorament al personal docent previ a l’activitat, els serveis d’una persona educadora durant 10 hores, el dossier educatiu i material didàctic per a l’alumnat i els sonòmetres i el programari per a la descàrrega de les dades