El dia 14 de febrer es celebra el Dia de l’Energia. Aquest dia es va instaurar el 1949 amb l’objectiu de promoure l’ús de les fonts d’energia renovables com a mesura contra l’emergència climàtica, i és un dia també per reflexionar sobre el consum energètic.

Al voltant del 40% de l’energia que es produeix a Espanya prové de fonts renovables (sol, aigua i vent). De totes maneres continuem depenent de recursos energètics externs i queda molt de camí per fer en la implementació d’energies locals, netes i renovables.

En aquesta transició energètica cal distingir els projectes ben plantejats dels merament especulatius, i apareixen algunes contradiccions o controvèrsies, sobretot per la construcció de parcs de generació d’energia en espais que es volen protegir per temes ecològics o socials. Sorgeixen doncs els moviments del tipus “Renovables sí, però no aquí”. Es tracta de dialogar amb els habitants per generar projectes que satisfacin la necessitat d’avançar en la transició energètica alhora que es protegeix el territori.

L’Institut Català de l’Energia (ICAEN) apunta les 10 claus de la transició energètica que podeu veure en aquesta infografia.

vui us oferim un seguit de recursos per treballar l’energia des del punt de vista de la sostenibilitat al vostre centre educatiu:

MATERIALS INFORMATIUS

 

MATERIALS EDUCATIUS

Recursos de l’ICAEN:10030872262?profile=RESIZE_400x

Ecoauditories energètiques a l’escola:

Educació Infantil:

Primària:

ESO:

  • La Energía nos mueve: exposició virtual del CSIC que s’acompanya amb dues unitats didàctiques per a 3r i 4rt d’ESO i batxillerat
  • Las energías renovables: itinerari educatiu d’Ambientech per a ESO, BAtxillerat i Cicles formatius amb diferents propostes, activitat multimèdia i vídeos 
  • Menys és millor: activitat d’una hora de la guia hàbitat per a majors de 12 anys, per prendre consciència de la quantitat d’aparells elèctrics que fem servir quotidianament i establir criteris d’ús d’aparells i d’estalvi d’energia elèctrica.
  • Fira de noves tecnologies: activitat de la guia hàbitat per a fer durant una setmana, per a majors de 12 anys, i per treballar les energies netes i renovables, descobrir que les millores tecnològiques permeten un ús més eficient dels recursos naturals i energètics i valorar la innovació tecnològica com un dels instruments útils per progressar cap a un model de societat sostenible.

10030862488?profile=RESIZE_400x